דואגים לילדכם? תעשו ביטוח ילדים

במידה והילד שלכם החליק בהפסקה בבית הספר או חלילה נפצע במהלך משחק בחצר הגן או אולי בכלל בפארק השכונתי – דעו שברוב המקרים, הוא זכאי לפיצוי מצד ביטוח ילדים שהוא ביטוח חובה לכל תלמיד או ילד ששוהה בגן. הורים רבים לא מודעים לכל הזכויות שלהם במקרים בהם נפצע ילדיהם, אולם התשלום על ביטוח תאונות אישיות לתלמידים וילדים בגן, ייגבה מההורים במסגרת התשלומים שהם מתבקשים לשלם מדי שנה למוסד החינוכי אליו הילד הולך, בעוד אלה נקבעו על ידי שר החינוך ואושרו בוועדת החינוך בכנסת.
ביטוח ילדים מקנה זכאות לפיצוי עקב נזקים גופניים בעקבות תאונה בכפוף לכל תנאי וחריגה שקיימת בפוליסה: מוות בשל תאונה, נכות מלאה וקבועה, החזר הוצאות רפואיות שלא מכוסות בהתאם לחוק ביטוח בריאות ממלכתי והוצאות חילוץ נפגעים ששרויים במצב מצוקתי ועוד. במאמר לפניכם נרחיב אודות כל הנודע לביטוח ילדים ונעניק מענה על תשובות נפוצות של הורים.
מי מגן על ילדנו?
למרות שנרצה להגן על הילדים שלנו בכל מחיר, לא באמת נוכל להשגיח עליהם בכל רגע נתון, שכן כל הורה ששולח את הילד שלו בבוקר למסגרת בית הספר או הגן, שולח אותו בתקווה שבתום יום יחזור הילד בריא ושלם, מקסימום עם שריטה ממשחק עם כדור. זאת הסיבה שלרוב לא ימהרו ההורים לעשות ביטוח לילד ולא יהיו טרודים כלל מתאונות קשות שיכולות להתרחש במסגרת הלימודית או הגן, אך חשוב להבין שבהרבה מסגרות מתקיימות פעילויות שונות במגרש המשחקים והספורט, בבריכות וכמובן בטיולים שונים בחיק הטבע, לכן כל ילד נחשב כבעל פוטנציאל להיות חשוף לפציעות ותאונות שונות ועל כן חשוב שיהיה מבוטח מפני אלה.
מה הגורמים שחושפים את ילדנו לפציעות?
למרות שמשרד החינוך והרשויות המקומיות תמיד מוכנות להשקיע כסף רב בכל הקשור לתחזוקה ולשיפור מבנה או מתקנים שנמצאים בשטח, אפשר יהיה לשמוע לא פעם בתאונות שנגרמות בשל ליקוי בטיחותי, מתקן שאינו מתוחזק כראוי או בשל חוסר אחריות של הצוות הניהולי והמורים, שמתרשלים בתפקידם ולא משגיחים על הילדים כנדרש. כל אלה, מהווים יום יום סכנה לשלום הילדים ובדיוק מהסיבה הזו יש להכיר את כל הזכויות של הילדים, מה מקנה ביטוח לילדים בגן או בזמן שהותם במסגרת בית הספר ולהתמצא בכל מה שמגיע להם בהתאם למה שנקבע בחוק וגם לכם, במקרה של חלילה פגיעה בגופם ובבריאותם.
מה החוק אומר במקרה של ביטוח ילדים?
החוק אומר, שכל תלמיד שרשום ושוהה במוסד חינוכי בארץ, מבוטח בביטוח תאונות אישיות שעליו ההורה משלם במסגרת כל התשלומים לבית ספר או לגן. ביטוח ילדים בבית ספר הינו בתוקף של 24 שעות ביממה בזמן שהוא נמצא בגן או בבית הספר ויכסה גם את השעות בהם הוא סיים את לימודיו ושוהה מחוץ לכותלי בית הספר או הגן. ילדים שנמצאים בפעוטונים ובמעון יום שמופעלים באמצעות הרשות המקומית מבוטחים גם הם באותו ביטוח.
מהו ביטוח תאונות לתלמידים?
ביטוח תאונות לתלמידים מטעם משרד החינוך יחייב כל מוסד או רשות חינוך מוסדית, לבטח את ילדי הגן והבית ספר בביטוח תאונות אישיות, כשאת התשלום לביטוח, ההורים הם אלה שישלמו. מדי שנה בחופש הגדול, מאות ילדים עלולים להיפגע בעקבות תאונות שונות, ועל כן כדאי להכיר בכך, שעל אף שהילדים יימצאו במסגרות פרטיות בקרב ההורים שלהם, בזכות ביטוח תאונות אישיות לתלמידים מטעם משרד החינוך, הביטוח ימשיך לכסות אותם מדי יום ומידי שעה. משמע, הביטוח יהיה בתוקף כל הזמן, גם כשהתלמידים ילמדו וגם כשלא.
עד איזה גיל יהיה ניתן להגיש תביעה?
במרבית הביטוחים, אפשר להגיש תביעה עד 3 שנים מיום התאונה או התרחיש, אולם אם הקטין מתחת לגיל 18, אפשר להגיש את התביעה עד שהוא מגיע לגיל 21, משמע, שלוש שנים מיום המקרה. אבל במקרה של קטין מתחת לגיל 18, ניתן להגיש את התביעה עד הגיעו לגיל 21. בנוסף, התביעה חייבת להיות מוגשת יחד עם כל האישורים שקשורים למקרה ועם זיכרון חד של אותו יום שבו קרה המקרה, על מנת שיתאפשר יהיה לבצע בדיקה וחקירה כשרה והגיונית של חברת הביטוח לאותן נסיבות המקרה.
מה צריך לעשות כאשר הילד נפגע בתאונה?
כאמור בכל מקרה של פגיעה בילד יש לקחת את הילד היישר לטיפול רפואי. בהתאם לכל מקרה ולמצבו של הילד חשוב להחליט אם יש צורך בפינוי באמצעות ניידת או שתוכלו להגיע יחד אתו בכוחות עצמכם.
- חשוב לאסוף כל פרט שמתעד כל מה שהתרחש בזירה בזמן המקרה.
- לצלם את המקום בו ארע התרחיש וכל מה שנראה לכם שיכול להיות רלוונטי וקשור ועשוי לסייע בתחקיר של המקרה.
- יש לשמור כל קבלה או תיעוד של הוצאה כספית שקשורה למקרה.
- כדאי במקביל לפנות למוסד החינוכי של הילד/ה בית ספר או גן, על מנת לקבל מהם את התנאים של הביטוח.
- יש להדפיס טופס מהאתר של חברת הביטוח תחת קטגוריה – תביעה תאונות אישיות תלמידים ולשלוח אותו לחברה.
איך נבדוק את הפוליסה?
מומלץ להשקיע קצת זמן ולבדוק מה כלול באותה פוליסה שמפוקחת ע”י משרד החינוך. ניתן לבקש אותה ממזכירות בית הספר או מהגננת ולהיות מודעים אחת ולתמיד איך אותה פוליסה מכסה את ילדיכם ואיזה פיצוי יגיע לכם במידה ותתרחש תאונה או ילדכם יפצע גם בזמנים שהוא לא נמצא בתוך מסגרת הלימודית, שכן בפועל, הפוליסה תמשיך להתממש על הילד שנמצא קשור לתאונה שקרתה במגרש המשחקים מחוץ לשעות הלימודים, בזמן שהוא הולך לבית הספר או בזמן שהוא שב לביתו ולעיתים גם כשהוא נמצא בחופשה משפחתית בחו”ל.
מתי פוליסה לא תהייה תקפה?
אומנם הביטוח תקף “עשרים וארבע שבע” במשך כל ימות השנה, אולם, עדיין לא כל מקרה נחשב לתאונת תלמיד, ולכן לא כל תאונה או תרחיש יכוסו תחת פוליסת ביטוח תלמיד. תאונה מוגדרת כאירוע שהתרחש לפתע וכאירוע שלא היה צפוי כי המבוטח עלול להיפגע. אך בנוסף לזאת, בביטוח תאונות אישיות לתלמידים יש מקרים שיעמדו באפיון הזה, אך עדיין לא יכללו בביטוח.
מקרים כמו תאונת דרכים בארץ ובחו”ל, למעט בעת שהיה התלמיד בחוץ לארץ יחד עם המוסד החינוכי או יחד עם הרשות המקומית. כמו כן, במקרה של תאונה יופעל הביטוח של הרכב שמעורב בתאונה. מקרים נוספים בהם הפוליסה לא תהיה תקפה הם, במסגרת רעידת אדמה, כשהתלמיד נפצע כתוצאה מפיגוע לאומני או בעת מלחמה, בעקבות נזק שנגרם בשל רשלנות רפואית או על רקע תאונת עבודה (התלמיד עבד במסעדה/ משלוח), במקרים אלה יהיה זכאי לקבל פיצוי מביטוח לאומי, ואם הילד הינו בן 14 והוא נפגע כתוצאה ישירה מהיותו מעורב בביצוע פשע או דבר עבירה. כמו כן, הפוליסה לא תכסה את הילד במקרה של מחלה, כל עוד המחלה לא נובעת מתאונה שאותה מכסה הפוליסה.
את מי תובעים במקרה של פגיעה?
יש שני מסלולים לתביעה בשל פציעה שקרתה בזמן שהילד שהה במוסד חינוכי:
תביעת חברת הביטוח – תביעה של חברת הביטוח שמבטחת את התלמיד בביטוח תאונות אישיות. כפי שצוין, בהתאם לחוק חייב כל ילד להיות מבוטח עשרים וארבע שעות ביממה בכל אחד מהימים בשנה, וזה כולל כאמור פגיעה שקרתה בתחום בית הספר או בכל מסגרת מוסד חינוכי. במקרה כזה לא יהיה חשוב האופן שבו קרתה התאונה או על מי מוטלת האשמה, אלא בעיקר ייבדק גובה הנזק כתוצאה מכך. הפיצוי שיוענק יהיה לפי חומרת הפגיעה וגודל הנזק, כמו כמה ימים התאשפז הילד, על כל הוצאה רפואית, חלילה מידת הנכות וימי הפסד לימודים.
תביעת נזיקין – אם הפציעה או התאונה קרתה בשל ליקוי בטיחותי במסגרת המוסד או בעקבות רשלנות של עובד מבוגר במוסד, כמו נפילה מכיסא שבור, או נפילה לתוך בור בחצר או תקרה שנפלה בכיתה, אפשר יהיה לתבוע את מי שאחראי באופן ישיר לנזק – את משרד החינוך או את הרשות המקומית שבה שוכן המוסד או את המקום עצמו. אך במידה והילד נפל בלי שתהייה הוכחה שזה קשור למוסד החינוכי, המוסד לא יהיה אחראי לכך, ממש כמו שהוא לא אשם שהילד נפל ברחוב לפתע בלי כל סיבה נראית לעין.
איך נדע שיש עילה לתביעה?
יש לא מעט מקרים שבהם לא ניתן לדעת כלל מי האדם שנושא באחריות על אותה תאונה שקרתה. כמו במקרה שתלמיד יזרוק חפץ ויפגע בתלמיד אחר, או במקרה שדלת נטרקת על אצבע של ילד, או במקרה של פציעה במהלך טיול כיתתי או מקרים בהם בית המשפט יבחן אם היה למעשה ניתן למנוע את אותה פגיעה בצורה סבירה או שמדובר במקרה שקשה היה לצפות או למנוע אותו ואז המוסד החינוכי לא יהיה חייב לפצות. עם זאת, יש מקרים שבהם יהיה ניתן כן להשגיח וצוות המוסד נמנע מלעשות זאת – לדוג’ אם הוכח שבחצר בית הספר בזמן הפסקה לא שהתה מורה שמשגיחה במקום בזמן שהתרחשה התאונה – אז במקרה כזה יחויב המוסד בפיצוי. בכל מצב, יהיה מומלץ לבחון כל מקרה לגופו על ידי גורם מקצועי או להתייעץ עם עורך דין שמומחה בתחום.
מה הפיצוי שניתן יהיה לקבל?
על מנת להגיש תביעת נזיקין בכל מסלול יש צורך לצרף לפני הכל חוות דעת רפואית לגבי אותה פציעה או חלילה נכות שנגרמה. סכום התביעה יהיה שונה בכל אחת מהאפשרויות, שכן התביעה בהתאם לביטוח תאונות תלמידים היא לפי פוליסה והזכאות שתתייחס רק לאותו הנזק שנגרם בלי כל קשר למי האדם או המוסד האחראי על התאונה. הפיצוי הגדול שיינתן במקרה של נכות שנחשבת לצמיתות מוגבל לסכום של כ-280,000 ₪ למאה אחוזי נכות וזה מותנה בתנאי הפוליסה. אך תביעה נזיקין על מוסד החינוכי תהייה גם כרוכה בצורך להוכיח כי המוסד הוא זה שאחראי על התאונה. במסלול הזה גודל הפיצוי לא יהיה מוגבל.
במצבים אלה, הדרישה לפיצוי תכלול עוד פרמטרים למעט הנזק הפיזי, ותפקידו יהיה לכסות כל נזק נלווה כמו הפסד השתכרות עתידי של הילד בשל הנכות, פיצוי על הוצאות רפואיות, נסיעות של ההורים, עזרה של ההורים ופיצוי על ימי עבודתם וכן פיצוי בשל הכאב והסבל שייגרם לילד. משמע, הפיצוי לא יינתן בשל הנכות אלא בגלל ההשלכה התפקודית שתשפיע על הילד כאדם מבוגר ועל הוריו. כמו כן, כל הליך שמיועד להוכיח תביעה שונה במהותו, בהתאם לזאת צריך להיוועץ עם עו”ד באשר לאיזה מסלול חשוב לנקוט, ויש גם לדעת כי אפשר לממש שני ההליכים בו זמנית.
תשובות לשאלות נפוצות
שאלה: מה עושים במידה והילד שלי נפגע בזמן שהוא שוהה בגן?
כל ילד שהולך לגן ממסדי מדי יום הוא יהיה מבוטח באופן אוטומטי, כאמור במסגרת פוליסת ביטוח תאונות אישיות. הביטוח הזה יכסה את הילד בכל מצב של חלילה תאונה, שקרתה במסגרת הגן או גם אם זה קרה אחר הצהריים, כשהוא כבר לא נמצא תחת פיקוח הגננת, אלא הוריו או מטפליו. מדובר בביטוח שמכסה את התלמיד כל העת גם אם הוא שוהה בחו"ל במסגרת בית ספרית. על כן מה שעלייך לעשות זה להיות בקשר עם הגננת ולבקש טופס דיווח על תאונה. על הגננת או המזכירה שלה לעזור לך להשלים את הטופס על מנת שתוכלי להגיש את הטופס כראוי לחברת הביטוח.
במקביל חשוב שיהיה בידיך כל קבלה או תיעוד שקשור לתאונה, בפרט אם מדובר בהוצאה רפואית, הוצאות של שינוע ועוד. יחד עם זאת, אולי תהייה סיבה מוצדקת לחשוב על תביעה של הגן או לתבוע את הצוות שהיה נוכח בגין התנהלות חסרת אחריות. כאמור זה תלוי מקרה, היה והנפילה התרחשה בשל ליקוי במבנה בנייה או היעדר השגחה יכול להיות שהייתה רשלנות שיש על האשמים לתת את הדין. במקרים מסוימים ייתכן שתאלצי לגשת לעורך דין מומחה בתחום הביטוחים שיוכל לסייע.
שאלה: הילד שלי החליק בבית ספר בגלל רצפה רטובה – מה אפשר לעשות?
מרבית ההורים לא יודעים כלל שילדיהם שלומדים בבית ספר מבוטחים בצורה אוטומטית בהתאם לחוק משרד החינוך בפוליסת ביטוח תאונות אישיות לתלמיד.
את הפוליסה משלמים כאמור ההורים במסגרת כל תשלומי החובה לבית הספר, כשהביטוח מסופק על ידי חברת ביטוח פרטית לפי הבחירה של העירייה או הרשות שבה נמצא המוסד. בהתאם לזאת, הדבר הראשון שחשוב ביותר לעשות זה לפנות למזכירות של בית הספר ולהגיש טופס תביעה לקבלת פיצויים. חברת הביטוח תבחן את המקרה ותשיב בתשובה. חשוב לדאוג לאסוף כל נייר שמעיד על טיפול רפואי או הוצאה בגין אותה תאונה. רצוי יהיה לדעת שחברת הביטוח באה לבדוק את המקרה ולא את מידת האחריות שהייתה לילד או כלפיו. אולם עם זאת, אם מדובר במשהו שקרה במכוון או היה מחדל של רשלנות, חברת הביטוח תרצה לשלול זאת והיה וכן, האצבע המאשימה תפנה לבית ספר שאותו יש לתבוע.
שאלה: נשברה שן לבני בשהותו בגן – כיצד אגיש את התביעה?
טיפול שיניים נחשב לטיפול יחסית שגרתי, אך עדיין לא נחשב לטיפול זול. בכל מצב שבו ילד מאבד שן בגן מאשמתו או בשל רשלנות של הצוות, יהיה ניתן להגיש תביעה לחברת הביטוח שבה הילד מבוטח. במידה ואכן מדובר ברשלנות, ייתכן כי לצד התביעה שתוגש לחברת הביטוח, ניתן גם להגיש תביעה שהיא בגין רשלנות. בהקשר לזה מומלץ להתייעץ עם עו"ד מומחה בתחום כדי לקבל תמונת מצב ברורה שנוגעת בסיכויי ההצלחה של התביעה.
שאלה: מה ביטוח קופת החולים של הילד כוללת?
כל תינוק שנולד בארץ משתייך לקופת חולים של הוריו שממנה הם מקבלים קצבת ילדים. זאת כל עוד לא נרשם הקטין לקופת חולים אחרת. הביטוח הרפואי שמעניקה כל קופה לילד לא תהייה שונה מזאת שניתנת למבוגרים, אלא אם כן יבחרו ההורים לבטח את הילד שלהם בביטוח יותר מקיף. במקרים אלה כל קופת חולים תציע שירותים שונים שיתאימו בצורה ייחודית עבור הילד. בין כל הטיפולים יהיו:
טיפולים לכל ילד שסובל מבעיה בשלבי ההתפתחות שלו. טיפולים כמו שחייה טיפולית, ספורט טיפולי, טיפול אצל פסיכולוג ועוד.
גם טיפולי שיניים שהם מורכבים יהיו חלק מהטיפולים כמו לדוגמא טיפולי שורש, סתימות, עקירות, יישור שיניים וכדומה.
טיפול שמיועד לדחיקת לשון.
הנחות והשתתפות כספית בכל הנוגע לאבחון פסיכולוגי ודידקטי.
על כן, יש לבקש מקופת החולים של הילד הסבר ברור על כל פוליסת הביטוח שלו כדי למנוע בעתיד הפתעות לא צפויות. כל אחד זכאי לקבל הסבר ברור על כל הפרטים של הפוליסה שבה מבוטח הילד וגם לקבל הסבר על הרחבה של הפוליסה למספר סוגי ביטוח נוספים.
שאלה: מה לגבי כיסוי ביטוחי לתלמיד שיוצא למשלחת עם הבית ספר?
מתוקף ביטוח תאונות אישיות לתלמיד שמכסה אותו בכל רגע נתון, התלמידים מכוסים גם במקרה שהם נמצאים בחופשה עם המשפחה ברחבי הארץ או מעבר לים. יחד עם זאת, צריך לדעת כי הפוליסה לא תכסה כל תאונה שעלולה לקרות.
הפוליסה לא תעניק כיסוי במצב של תאונת דרכים או פעולת טרור או במקרה של רשלנות של רופא ועוד. בהתאם להנחיות של משרד החינוך ובגין זה שתאונות בחו"ל אינן נכללות בפוליסה, על מנת לאפשר לילד לצאת עם כל המשלחת של בית הספר לסיור בחו"ל, צריך לבטח אותו מול תאונות דרכים בחו"ל - בהיעדר ביטוח זה לא יהיה אפשרי לאשר את היציאה שלו.
שאלה: האם יש ביטוח על רכוש תלמידים?
לפי החוק שיש היום בארץ כל תלמיד שיש לו זכאות לחינוך חינם אמור להיות מבוטח בפוליסת לתאונות אישיות. הפוליסה מבטיחה כיסוי ופיצוי במצבים של נכות זמנית, או במקרה של נכות מלאה או במקרי מוות, אך היא לא תעניק פיצוי במקרה שאבד לתלמיד רכוש, נגנב לו ציוד יקר או שנגרם לו נזק. בכל הקשור לרכושם הפרטי של התלמידים במסגרת היותם בחו"ל, יהיה עליהם לבטח את עצמם באופן פרטי.
אולם, במקרים בהם אבד לילד או נגנב לו רכוש בשל רשלנות של הצוות החינוכי, בחו"ל או במסגרת בית הספר, יהיה נכון לשקול כן תביעה בגין רשלנות. כדי לדעת אם אכן אתם זכאים לתבוע ויש בעניינכם סיכוי לפיצוי, מוטב להתייעץ עם עורך דין שמבין בתחום. כדאי יהיה לפרוש בפניו את המקרה והוא כבר ידע להגיד לכם אם אכן יש לכם עילה לתביעה.
שאלה: התיישנות – כמה זמן ניתן יהיה לתבוע מזמן המקרה?
בניגוד לפוליסות אחרות, כשמדובר בפוליסה שקשורה לילדים לא מדובר בהתיישנות מאותו רגע של המקרה עצמו אלא, התיישנות מהזמן שהמבוטח הינו בגיל עשרים ואחת.
לצורך העניין היה והתאונה קרתה בעודו בן עשר שנים, גם לאחר 10 שנים יהיה ניתן לתבוע את אותו מקרה ישן שקרה לו בגיל עשר. במציאות שלנו יש מקרים בהם עדיף יהיה להמתין עם התביעה לפחות כמה שנים, זאת על מנת לדעת להעריך באמת מה מידת הנזק שנגרמה לתלמיד כתוצאה של אותו מחדל, תאונה או כל פגיעה שנעשתה לו בהיותו צעיר יותר.
שאלה: מה הנוהל החזר הוצאות בגין טיפול בתלמיד שהיה במיון?
במידה והילד הגיע לאחר פציעה או חבלה למיון, הוריו כאמור לא יצטרכו לשאת בכל ההוצאות.
כדי לקבל את החזר התשלום בעקבות האשפוז של ילדם, מה שיהיה על ההורים לעשות זה לפנות למזכירה של אותו מוסד שבו רשום הילד ולקבל ממנה אישור שמעיד על אותה תאונה שקרתה. את האישור שההורים ישיגו מבתי הספר או מהגן הם יצטרכו להעביר לקופ"ח של הילד וזו תצטרך להעביר להורים את ההתחייבות שבית החולים מבקש. כל זה בכפוף לחוק הבריאות הממלכתי בארצנו.