האם הדרך הטובה ביותר לבדיקת וריענון הפנסיה שלכם, היא באמצעות חברות ביטוח פנסיה?

כיום כולם מבינים את החשיבות של תכנון נכון לפנסיה, ואין ספק שכולם חוסכים ומפרישים למגוון גדול של תוכניות חיסכון. טוב, זו לא ממש חוכמה: מכריחים אותנו לעשות זאת. עבור שכירים, הפנסיה מופרשת באופן אוטומטי על ידי המעסיק, ברובה, ואילו עצמאים מפרישים לעצמם בגלל חוק פנסיה חובה לעצמאים. השאלה הגדולה היא, בעצם, האם אנחנו מודעים לאיזו פנסיה אנחנו מפרישים? אז נכון שבגלל הגברת המודעות לפנסיה בשנים האחרונות, אנשים רבים טרחו לבדוק מה מצב תוכנית הפנסיה שלהם, וכרגע הם יודעים את שם בית ההשקעות שלהם. אבל בדרך כלל, פה נגמרת רמת ההבנה, ולמען האמת זה לא מספיק, ולא כולם מבינים שזה לא מספיק. צריך לבדוק את הפנסיה על בוריה, לעשות השוואת בין קרנות פנסיה ולקבל הצעות מכמה חברות פנסיה או מסוכן ביטוח המתמחה בתחום ייעוץ פנסיוני.
אז איך בודקים את הפנסיה? האם דרך חברות ביטוח פנסיה או דרך סוכן הביטוח, מי צריך ביטוח פנסיה ומי לא, מתי צריך להתחיל לתכנן את הפנסיה ואיך עצמאים יכולים לקבל הטבות מס דרך חוק פנסיה חובה לעצמאים?
מה זה פנסיה?
הפנסיה היא למעשה כל החסכונות שהצלחתם לצבור בתקופת שנות הפעילות שלכם, בעבודתכם הן כשכירים והן כעצמאים. זאת, כדי שכאשר תפרשו לפנסיה יהיה לכם סכומי כסף נאים בצד, שיוכלו לכלכל אתכם לאורך כל שנות הפנסיה, בהן אתם ככל הנראה לא תעבדו ולא תוכלו לייצר כסף.
החוכמה של קרן פנסיה היא לא רק להכניס כסף לאיזו מסגרת, כדי שהכסף לא יתבזבז, ויישמר לעתיד. הרעיון מאחורי קרנות פנסיה הוא לא רק שימור הכסף בצד, אלא גם השקעתו באפיקים שונים לצורך צבירה מירבית של כסף נוסף. זו הסיבה שכל כך חשוב לדעת באיזו קרן פנסיונית לבחור, וזה ממש לא מספיק סתם להפריש כסף לפנסיה. קרן פנסיונית אחת יכולה להניב לך ריבית צנועה של עשרים אלף שקלים, וקרן אחרת תניב לך תשואות של מיליון שקלים.
אם אתם מבינים את ההבדל בין הסכומים האלה, אתם מבינים את הצורך לבדוק לאן הולך הכסף שלכם, ואם הוא מושקע כראוי.
האם חברות ביטוח פנסיה אמורות להמליץ לנו על קרן פנסיה?
כשבאים לבחור קרן פנסיה, רוב האנשים מסתמכים על שם של בית השקעות מוכר, או כזה שבדיוק מושקע בו קמפיין טלוויזיוני. התחושה היא שאם זה בית השקעות מפורסם או מוכר, אז בטוח שהוא טוב.
ברור שזו הנחה שגויה, וזה בטח לא מספיק כדי לסמוך על כך שהקרן הזו תצליח לייצר תשואות טובות. כלומר, הקרן המפורסמת יכולה להצליח ולהיכשל בדיוק באותה מידה של סטטיסטיקה, אם מסתמכים רק על כך שהיא מוכרת.
בנוסף לכך, בכל בית השקעות יש כמה מוצרי חיסכון פנסיוני, ולכל אחד כמה מסלולים שונים, אז גם אם בחרתם בבית השקעות, עדיין נשאר לכם לבחור קרן פנסיונית ומסלול.
אז איך יודעים באיזו קרן פנסיונית לבחור? אם תתייעצו עם חברות ביטוח פנסיה, סביר להניח שכל אחת תנסה “לדחוף” לכם את את קרן הפנסיה שהיא מקדמת, השייכת לאותה חברת ביטוח. זה הרי ברור: חברות ביטוח פנסיה מייצרות מספר מסוים של מוצרי ביטוח פנסיוני, וכל לקוח שפונה אליהן מופנה לאחד מאותם מוצרים.
האם זו שיטה טובה לפתוח קרן פנסיה, או לנייד קרן פנסיה חלופית במקום זו שאנחנו רוצים להחליף? האם אנחנו אמורים לקבל המלצה על קרן פנסיה באמצעות חברות ביטוח פנסיה?
התשובה היא חד משמעית לא. היחיד שצריך להמליץ לכם על בחירה של קרן פנסיונית הוא סוכן ביטוח בעל מומחיות בתחום ייעוץ פנסיוני. סוכן ביטוח בעל מומחיות בתחום ייעוץ פנסיוני עובד עם כל חברות ביטוח פנסיה, ומכיר את כל תוכניות החיסכון והפנסיה שלהן. בניגוד לאותן חברות ביטוח פנסיה, סוכן הביטוח מכיר אתכם באופן אישי, מבין את הרכב המשפחה ויכולת ההחזר שלכם, כמו גם את האישיות שלכם (גורם חשוב מאוד בבחירת מסלול סיכון בהשקעות), ולכן הוא היחיד שיכול להתאים לכם תוכנית פנסיונית שמתאימה לכם בדיוק. נקודה נוספת וחשובה היא, שבניגוד לגורמים כמו חברות ביטוח פנסיה, סוכן הביטוח הוא בצד שלכם, ולא בצד של חברות ביטוח פנסיה. האינטרס שלכם הוא האינטרס שלו – וזה הכי חשוב.
איך יודעים לבדוק את קרן הפנסיה?
אין ספק שאדם רגיל שאינו מתחום הביטוח או הפיננסים יתקשה להבין מה קרן הפנסיה שלו עושה ביחס לאחרות. שיטה אחת היא לקחת את הנתונים של כל חברות ביטוח פנסיה, ולעשות השוואה בין הקרנות שלהן. מאחר ויש מספר מסלולי סיכון לכל קרן, הרי שזה לא כל כך הוגן להשוות בין קרנות של סיכון גבוה, למשל, שמייצרות תשואות גבוהות (אבל עלולות גם להפסיד), ובין קרנות בסיכון נמוך שמייצרות תשואות נמוכות יותר, אך כמעט אף פעם לא רושמות הפסדים.
לכן מה שצריך לעשות זה להכין טבלה של קרנות פנסיה בתחום הסיכון שלהן –
טבלת קרנות פנסיה בסיכון גבוה, טבלת קרנות פנסיה בסיכון בינוני, וטבלת קרנות פנסיה בסיכון נמוך. לאחר שתראו כמה תשואות השיגה כל קרן בתחום הסיכון שלה, תוכלו להחליט לאיזו קבוצה תרצו להשתייך, ותבחרו את הקרן הכי מוצלחת במגדר שלה.
אלמנטים ששווה להתייחס אליהם:
דמי ניהול: בכל טבלה תמצאו גם רובריקה של דמי ניהול. זה נשמע שולי, אבל למען האמת ההבדל בין אחוזי דמי הניהול יכולים להיות משמעותיים, ולהשקיע ממש על הרווח הסופי שלכם. אז אם בשורת התשואות אתם רואים תשואה של למשל 9 אחוזים, אבל דמי הניהול של אותה קרן עומדים על יותר משלושה וחצי אחוזים, יתכן שתשקלו לבחור בקרן אחרת עם תשואה של 8.5 אחוזים, ודמי ניהול של לפחות משלושה אחוזים.
מדד שארפ: מדד שארפ הוא סולם האיכות של קרנות הפנסיה. מדד שארפ מעניק ציון לקרן פנסיונית, תוך התייחסות לתשואות שלה לאורך השנים האחרונות, מדד הסיכון שלה וגובה דמי הניהול שלה. מכל הנתונים האלה הוא מייצר מעין משוואה, שמציגה למשקיע את איכות הקרן, ואת הכדאיות שלה ביחס לכל הגורמים השונים שמרכיבים אותה.
תשואות לאורך שנים: לבדוק רק את השנה האחרונה זה לא מספיק מדויק, במיוחד שהשנה האחרונה הייתה שנת קורונה, ולא מעט קרנות פנסיה הושפעו מכך. אם קרן פנסיונית הפסידה במשך ארבע שנים ורק בשנה האחרונה פתאום השיגה תשואות זה יכול להעיד על שני דברים:
- יתכן שהוחלפו מנהלי בית ההשקעה, ויחד איתם השתנו גם אפיקי ההשקעה.
- יתכן שהקרן משקיעה במניות של חברות, שדווקא בקורונה שגשגו באופן זמני, כמו למשל חברות המייצרות מסכות או חומרי אלכוג’ל.
בדיקת תשואות הקרן לפיכך חייבת להתפרס על חמש השנים האחרונות. כך, גם אם יש סטייה לחיוב או לשלילה, ניתן לראות בהמשך אם זה השתנה ואיך הקרן פעלה. סקירה של כמה שנים פלוס בדיקה של אפיקי ההשקעה יענו לנו על השאלה אם התשואות הגבוהות היו זמניות בלבד – או שהקרן תפסה כיוון מנצח.
מי צריך ביטוח פנסיה?
קשה למצוא אדם שלא זקוק לפנסיה, לעת זיקנה. גם אנשים אמידים, שלא לומר מיליונרים, חייבים להשקיע בקרנות פנסיה, לכל מקרה, כי כולם יכולים לפשוט את הרגל ולאבד את הנכסים שלהם, אבל אף אחד לא יכול לאבד את הכסף שמצטבר לו בתוכנית חיסכון סגורה לפנסיה.
ולמרות זאת אפשר להגיד שיש פלח מסוים של אנשים שלא חייבים לחשוב על הפנסיה שלהם יותר מדי: כאלה שהצליחו באופן פנומנלי ובאמת זכו להרבות נכסים באופן משמעותי. אלה אנשים שיוכלו ליהנות מכספים קבועים של שכירויות ועמלות, ולכן הם יכולים לדאוג פחות לפנסיה שלהם.
יחד עם זה כדאי לזכור שהפנסיה היא לא רק כסף בלבד. במקרים של אנשים אמידים מאוד, שווה לעשות תוכנית פנסיה ולו רק בשל הרכיב של ביטוח חיים, וביטוח אובדן כושר עבודה.
האם חברות ביטוח אמורות לתת ייעוץ פנסיוני?
חברות ביטוח פנסיה לא אמורות להעניק לכם ייעוץ פנסיוני, וזה גם לא משהו שהן עושות. מה שאתם מקבלים מהן זה תוכן שיווקי לגיטימי, שמפנה אתכם לאחד ממוצרי החיסכון שלהם. למעשה, אם חושבים על כך לעומק, חברות ביטוח פנסיה לא אמורות להעניק לכם ייעוץ פנסיוני, זה לא תפקידן כלל. הן יכולות להציע מוצרים שמתאימים פחות או יותר למה שאתם מבקשים, אבל חברות ביטוח פנסיה לא יישבו אתכם ויעברו אתכם על כל המסלולים של קרנות הפנסיה שלהן. חברות ביטוח פנסיה לא יסבירו לכם מה כולל תמהיל ההשקעות של כל מסלול, כי זה התפקיד של סוכן הביטוח שלכם.
מתי צריך להתחיל לתכנן את הפנסיה?
את הפנסיה כדאי לתכנן כמה שיותר מוקדם, כדי ליהנות מכמה שיותר כסף בגיל פרישה. ההיגיון הוא פשוט למדי: ממילא מעל גיל עשרים ואחת כולם חייבים להפריש לעצמם פנסיה על פי חוק, אז למה לא למקסם את מה שממילא חייבים לעשות, כדי להכפיל או לשלש את סכום הכסף שיצטבר לנו? תכנון הפנסיה לא חייב להיות כרוך בהוספת הכספים שאנו מפרישים לפנסיה, או בהפרשות נוספות על ידי תוכניות אחרות. תכנון פנסיה מדויק הוא פשוט בדיקה תקופתית של קרן הפנסיה, והחלפתה במידה שהיא לא מספיק טובה, ולא מייצרת מספיק כסף.
האם חברות ביטוח פנסיה מציעות גם פנסיה חובה לעצמאים?
מאחר ומשנת 2017 קיים בישראל חוק פנסיה חובה לעצמאים, הרי שגם עצמאים, שבעבר לא ממש הפרישו לעצמם כסף לפנסיה, מחויבים לפתוח לעצמם קרן פנסיה כלשהי. חברות ביטוח פנסיה מציעות לעצמאים תוכניות פנסיה זהות לחלוטין לאותן תוכניות פנסיה המיועדות לשכירים. ההבדל היחיד הוא באופן ההפרשה: אם שכיר מפריש רק שישה אחוז מהשכר שלו, והמעסיק שלו מפריש 12.5 אחוזים, הרי שעצמאי צריך להפריש את כל הסכום מהכיס שלו, לפי מדרג אחוזים שנקבע בהתאם להכנסה שלו.
אבל עצמאים מקבלים גם הטבות מס, ששכירים אינם מקבלים: על כל הפרשה לפנסיה, עצמאים נהנים מהחזר כספי, בצורה של ניכוי מס וזיכוי מס. זה כמובן במטרה לעודד אותם להפריש לעצמם כמה שיותר כסף לפנסיה, ו”לפצות” אותם על כך שאין להם מעסיק שמפריש במקומם.