פורטל הביטוחים הגדול בישראל
• כל מה שצריך לדעת על ביטוח •
חברת פנסיה

אין ספק שכל מה שאנחנו עוברים בשנתיים האחרונות, המגיפה, הסגרים, המחלות ובעיקר חוסר האונים הכלכלי והנפשי – כל אלה גרמו לנו להבין כמה חשוב להתכונן לעתיד, ויותר מכך, כמה חשוב להתכונן לעתיד שבו, פשוטו כמשמעו, כל דבר עלול לקרות. מלחמות, מגיפות, מי יודע אולי גם פלישת חייזרים.

הדרך הנכונה היחידה להתכונן אל הלא ידוע, זה לשים כסף בצד, והשקיע אותו באופן נכון ונבון. כך, נהיה תמיד מוכנים לכל מה שלא יקרה. ואם לא יקרה, יותר טוב – יהיה לנו כסף זמין לכל דבר שנרצה ונצטרך.

כשמדברים על העתיד, מדברים על הפנסיה. וכשמדברים על הפנסיה, מתכוונים לקופות גמל פנסיוני שצוברות כסף לעתיד על ידי הפרשה חודשית. שכירים מקבלים ביטוח פנסיוני לעובד, המופרש להם באופן אוטומטי, ואילו עצמאים צריכים, החל משנת 2017, להפריש לעצמם.

העניין הוא ששכירים בקושי בודקים את הפנסיה שלהם, בעיקר בגלל שהיא, כפי שאמרנו קודם, מופרשת להם באופן אוטומטי. ביטוח פנסיוני לעובד עובד ככה שהכל קורה מעל הראש של העובד. אין כמעט או בכלל עדכונים שוטפים על מצב הפנסיה, וברוב המקרים העובד אפילו לא יודע באיזו חברת פנסיה מתנהלת הקרן שלו.

אז הגיע הזמן ללמוד קצת על הפנסיה שלכם, מה דעתכם?

מה זה פנסיה?

הפנסיה היא קופת חיסכון של חברת פנסיה זו או אחרת, שאתם או המעסיקים שלכם פותחים, ומטרתה לצבור לכם כסף עד הפרישה לגמלאות. לשכירים יש ביטוח פנסיוני לעובד, שמתבצע על ידי המעסיק בסך של 18.5 אחוזים כאשר 12.5% על חשבון המעסיק והשאר על חשבון העובד), ואילו עצמאים מפרישים לעצמם כארבעה וחצי אחוזים, ועד 12.5 אחוזים, בהתאם להכנסות שלהם.

היתרון של קרן פנסיה הוא שזה לא איזה חיסכון בנק רדום, אלא קרן פעילה המשקיעה במספר אפיקים, שאמורים להניב כמה שיותר תשואות (התשואות אלה הרווחים), תלוי כמובן באיזו חברת פנסיה הקופה מתנהלת.

מסיבה זו מאוד חשוב להבין בפנסיה ובחוקים שלה, כדי לדעת באיזו קרן פנסיה כדאי לכם לבחור, כי יש הרבה סוגי פנסיה בשוק, ולא כולן טובות. חברת פנסיה אחת יכולה לנהל את הקרנות שלה באופן מופתי ולייצר הרבה כסף, וחברות אחרות יכולות להיכשל – וכל זה על חשבון הכסף שלכם.

איזה סוגי פנסיה יש?

כאמור כל חברת פנסיה מנהלת את הקרנות והקופות שלה באופן שונה, ומשקיעה את הכספים במסלולים אחרים. אלה סוגי פנסיה הניתנות בארץ:

שאלון קצר לבדיקת התאמה למיקסום תשואות בפנסיה שלך
בדקו כמה כסף תוכלו להרוויח בחודש מתשואות בפנסיה שלכם
18-28
29-44
45-69
70+

פנסיית זיקנה

פנסיית שכירים קלאסית, הצוברת לכם כספים החל מגיל תחילת העבודה אך לא לפני גיל עשרים ואחת, ועד רגע הפרישה.

בישראל פנסיית זיקנה היא חובה. למעסיקים אין זכות להחליט ש”לא בא להם” להפריש כסף לפנסיה של העובדים שלהם, וגם לעצמאים אין זכות בחירה בעניין – חובה עליהם להפריש לעצמם כסף לפנסיה בהתאם לרווחים שלהם.

פנסיית נכות

פנסית נכות היא קצבה חודשית המשולמת במקרים של הפיכת המבוטח לנכה, מסיבות של מחלה או תאונה. הפנסיה משולמת עד שהמבוטח יוצא לפנסיה ולא מתנגשת עם פנסיית זיקנה, גם אם הפנסיה השנייה משולמת מגיל צעיר עקב פרישה מהצבא למשל.

פנסיה תקציבית

הפנסיה של רוב עובדי המדינה אשר התחילו לעבוד לפני שנת 1995, שאז השתנו חלק מהחוקים של הפנסיה. זו פנסיה מיטיבית עם הרבה מאוד פריבילגיות, ששכירים רגילים יכולים רק לחלום עליהם, בין היתר בגלל סכומי פרישה עצומים.

פנסיית שארים

פנסיית שארים מיועדת ליורשי המבוטח, והם זכאים לקבל אותה עד הגיעם לגיל עשרים ואחת, אם המבוטח עצמו נפטר. חלק מהפנסיות האלה יכולות להיות משולמות גם אחרי גיל עשרים ואחת.

האם חברת פנסיה היא הגורם המקצועי שאמור להמליץ לנו על פנסיה?

חברת פנסיה היא הגורם המנהל את הפנסיה שלכם, אבל היא לא אמורה להיות הגורם שמייעץ לכם על הפנסיה שלכם, כי הם לא יהיו אובייקטיבים. לכל היותר תקבלו מהם ייעוץ שיווקי מותאם למה שהם חושבים שאתם מחפשים, וכמובן בהתאם למה שיש להם בארסנל.

גם הבוס שלכם, שמפריש לכם את הפנסיה ומתעסק איתה בעצם, הוא לא הגורם הנכון להתייעץ אתו, כי אתם לא יכולים לדעת מה הם האינטרסים שלו שתעשו פנסיה דווקא איפה שנוח לו. ככל שאתם יודעים, הוא יכול להפריש לכם עשרים שנה פנסיה לקרן פנסיה איומה עם תשואות גרועות או אפילו שליליות (כלומר, לא רק שאתם לא מרוויחים כסף, אלא אתם אפילו מפסידים) רק כי זה נוח לו, או כי דמי הניהול שם זולים במיוחד, ואת הפנסיה שלו עצמו הוא ינהל במקום אחר.

אז לא חברת פנסיה ולא הבוס שלכם – מי אמור לייעץ לכם לגבי הפנסיה?

הגורם המקצועי היחידי שאמור לתת לכם ייעוץ פנסיוני אובייקטיבי, הוא סוכן הביטוח שלכם, המתמחה בפנסיה. סוכן ביטוח עובד עם כל חברות הפנסיה, והוא מכיר את כולן – את הגרועות, הבינוניות והמצטיינות. הוא לא יפנה אתכם לקרן פנסיה חלשה רק כי יש לו שם קשרים אז נוח לו, או בגלל ששאר העובדים בחברה מופנים לשם (כפי שזה קורה בחברות גדולות).

למעשה לסוכן הביטוח הפנסיוני שלכם אין שום אינטרס, מלבד שלכם. הוא לא מחוייב לשום גוף, והאינטרס שלו הוא שתרוויחו כסף. גם אם הפנסיה שלכם טובה, ואתם לא מעוניינים להחליף אותה, כדאי לתת לו לבדוק אותה.

איך יודעים לבדוק את קרן הפנסיה?

יש מחיר להתעלמות מכל נושא הפנסיה, והאדישות שבה נוקטים רוב האנשים. יחד עם זאת אפשר גם להבין את האנשים שלא ממש נלחמים כדי לבדוק את הפנסיה שלהם – בשביל רוב האנשים זה סינית. לא כל חברת פנסיה שולחת דוחות למבוטחים שלה, אך מצד שני, סביר להניח שאם נציב מולכם את דוחות הפנסיה שלכם, אתם לא כל כך תדעו לקרוא או לבדוק אותם.

אז נדע לקרוא את הפנסיה שלנו ולוודא שהיא טובה?

לכל חברת פנסיה יש כמה פרמטרים שמקבלים ציון – שיקלול של הכל יתן לנו תמונה אם הפנסיה שלנו מתנהלת בחברת פנסיה מקצועית, או שהפנסיה מתנהלת בחברת פנסיה שלא מתחשבת בנו ולא מתנהלת כמו שאנחנו מצפים.

אלה הפרמטרים:

מדד התשואות

התשואות הן הרווחים שלכם. תשואות גבוהות בונות לכם פנסיה עם הרבה כסף, ותשואות נמוכות מדללות את קופת הפנסיה שלכם. לכן, חשוב לבדוק מה מצב התשואות, ולהשוות אותן לקופות אחרות באותו מסלול.

מדד דמי ניהול

ההבדל בין גובה דמי הניהול של חברת פנסיה אחת מול חברת פנסיה אחרת יכולים להיות בעלי משמעות, וזה גם משפיע על מצב הרווחים שלכם. תמיד תחפשו חברת פנסיה שמבקשת לא יותר משלושה אחוזים עבור דמי ניהול.

מדד שארפ

כמו שיטת הכוכבים של בתי המלון, מדד שארפ מציע שיטת ציונים לקרנות פנסיה.  תפקידו לייצר מעין סכמה שמשקללת את דמי הניהול, אופי המסלול, סיכון, ותשואות.

איזה פנסיות משיגות תשואות גבוהות יותר?

מה שמשפיע הכי הרבה על מתח הרווחים, זה מסלול ההשקעות שבחרתם, או שנבחר על ידי מנהלי קרן הפנסיה שלכם. כל קרן פנסיונית משקיעה במספר מסלולים בטווח סיכונים שונה, כאשר המסלול של הסיכון הכי גבוה הוא זה שמניב תשואות גבוהות יותר.

אלה המסלולים שמציעות חברות הפנסיה לפי דרגות סיכון:

  • מסלול אגרות חוב, בלי חשיפה למניות – סיכון נמוך
  • מסלול אגרות חוב פסיבי עד עשרים וחמש,​ במדדי מניות – סיכון נמוך
  • מסלול שקלי טווח קצר, חשיפה מנייתית נמוכה – סיכון נמוך עד בינוני
  • מסלול הלכה כשר – סיכון נמוך או בינוני
  • מסלול השקעה כללי – סיכון בינוני
  • מסלול פסיבי, מאה אחוז מניות – סיכון גבוה

מה כוללים המסלול בסיכונים השונים?

לא מספיק לדעת שמסלול בסיכון גבוה מניב הכי הרבה כסף, ומסלול בסיכון נמוך מניב את התשואות הכי נמוכות. חשוב גם לדעת מה מכיל כל מסלול:

השקעה בסיכון גבוה

השקעה בסיכון גבוה כוללת חשיפה של לפחות שבעים וחמישה אחוזים למניות ואופציות. שאר הסל יהיה מורכב מרכיבים כמו אג”ח ממשלתיות סחירות, תעודות סל וכו’.

השקעה בסיכון בינוני

השקעה בסיכון בינוני כוללת חשיפה של עד ארבעים אחוז למניות. שאר הסל יכלול רכיבים כגון:  אגרות חוב ממשלתיים, הלוואות בישראל, הלוואות בחו”ל, מניות בחו”ל, אגרות חוב קונצרני בחו”ל, אגרות חוב ממשלתיים – צמוד מדד בישראל, אגרות חוב קונצרני בישראל  .

השקעה בסיכון נמוך

השקעה בסיכון נמוך כוללת חשיפה של עד עשרים אחוז למניות. שאר תמהיל ההשקעות יכיל רכיבים כגון: אג”ח ממשלתי, אג”ח קונצרני סחיר, תעודות סל של אגרות חוב וכו’.

שאלון קצר לבדיקת התאמה למיקסום תשואות בפנסיה שלך
בדקו כמה כסף תוכלו להרוויח בחודש מתשואות בפנסיה שלכם
אני גבר
אני אישה
דילוג לתוכן