פורטל הביטוחים הגדול בישראל
• כל מה שצריך לדעת על ביטוח •
חובת פנסיה לעצמאים

חובת פנסיה לעצמאים הוא חוק יחסית חדש, משנת 2017. בשנה זו הוחלט לצמצם את הפערים בין שכירים שיצאו לפנסיה עם קופת גמל פנסיונית נאה, ועצמאים שפורשים לפנסיה במצב עצוב, ללא תמיכה כלכלית ראויה.

מהו חוק חובת פנסיה לעצמאים?

חובת פנסיה לעצמאים הוא חוק שעבר בשנת 2017, ולא בקלות רבה. לא כל העצמאים ששו לקבל על עצמם חובת הפקדה בתור חוק, עם סכומי מינימום שנקבעו על ידי המדינה. החוק קובע שכל עצמאי (למעט במקרים ספציפיים שמיד נפרט) חייב להפריש לעצמו פנסיה, בסכומים המחושבים בהתאם להכנסות שלו.

שאלון קצר לבדיקת התאמה למיקסום תשואות בפנסיה שלך
בדקו כמה כסף תוכלו להרוויח בחודש מתשואות בפנסיה שלכם
18-28
29-44
45-69
70+

על מי חלה חובת פנסיה לעצמאים?

חוק חובת פנסיה לעצמאים חל על כל עצמאי, בין אם הוא עוסק פטור ובין אם הוא עוסק מורשה. ולמרות זאת, יש כמה עצמאים שלא חייבים לשלם עבור חובת פנסיה לעצמאים:

  • עצמאים שפתחו את העסק שלהם לפני פחות משישה חודשים.
  • עצמאים בני פחות מעשרים ואחת.
  • עצמאים שנולדו לפני שנת 1961.

למה תשלום הפנסיה הפך לחוק ואינו נתון לבחירתו של העצמאי?

פעם באמת לא היה חוק שעצמאים צריכים להפריש לעצמם פנסיה. כל עצמאי עשה ככל העולה על רוחו. אם רצה בכך, הפריש לעצמו, ואם לא רצה – לא הפריש.

התוצאה של החופש הזה לא הייתה טובה, בלשון המעטה: יותר מדי עצמאיים פרשו לפנסיה, ללא שום תוכנית חיסכון מסודרת.

איפה זה היווה בעיה עבור המדינה? כשאותם פנסיונרים, שהיו בעבר עצמאיים, התחילו להגיע למשרדי הרווחה בשביל לבקש קצבאות סעד. גם אנשים שבעבר הרוויחו יפה, לא השכילו לסדר את עצמם כמו שצריך מבחינת פנסיה.

עכשיו, בואו נודה על האמת: זה לא ששכירים הם יותר מתוחכמים, ויודעים לחשוב קדימה ומשום כך הם פורשים עם סכום נאה שיספיק להם. זה פשוט שחוק פנסיה לשכירים קיים כבר יותר מעשור, ואת רוב הפנסיה משלם המעסיק.

יותר מזה – השכיר כמעט ולא מעורב בכל ההחלטות הנוגעות לקופה הפנסיונית שלו, אינו טורח לבדוק אותה, ולא מכוון אותה למקומות טובים יותר של תשואות גבוהות. אם הוא פורש לפנסיה ומגלה שיש לו הרבה כסף, זה כמעט יותר מזל משכל.

ואנחנו אומרים “כמעט” כי אנחנו מנומסים.

לעובדים עצמאים לעומת זאת, אין מעל הראש שכבה פעלתנית של אנשי מקצוע בתשלום, שמטפלים להם בפנסיה, כפי שזה בחברות גדולות, שם יש אנשים שזה התפקיד שלהם. עצמאים צריכים לדאוג לכל דבר לבד, החל מבחירת הפנסיה וכלה בהבנה של ההפרשות, ניצול ומימוש הטבות המס ועוד.

למעשה, החוק הזה, כמה שהוא נראה לפעמים לעצמאים כעוד “מס” שמוציאים מהם בכוח, עלול להתגלות כגלגל ההצלה שלהם, כאשר הם ייצאו לפנסיה.

אגב, גם עצמאים יכולים להיעזר באנשי מקצוע לצורך ניתוב ובחירת פנסיה טובה – הם יכולים להיעזר ביועץ פנסיה מוסמך.

איך מחשבים הפרשות לחוק חובת פנסיה לעצמאים?

לרוב העצמאים יש רואה חשבון שמנהל עבורם את החישובים ותשלומי המיסים, אבל ההפרשות לפנסיה הן באחריותו של סוכן הביטוח שלהם. בכל מקרה, חשוב שכל עצמאי יבין וידע כמה עליו להפריש, כדי שלא יסתכן בקנס על אי תשלום:

רווחים של עצמאים המהווים פחות מחצי שכר ממוצע במשק מחייבים הפרשה לפנסיה לעצמאים של 4.45 אחוזים מדי שנה.

רווחים של עצמאים העוברים את מחצית השכר הממוצע במשק מחייבים הפרשה לפנסיה לעצמאים של  12.55% מדי שנה.

משכורת ממוצעת בישראל בשנת 2022: ההכנסה החודשית עומדת על 10,2461 ש”ח.

אילו הטבות מס מקבלים עבור חובת פנסיה לעצמאים?

עצמאים המפרישים כספים לטובת חובת פנסיה לעצמאים, זכאים גם לקבל הטבות מס, כחלק מהתכנון לצמצם את הפער בינם ובין שכירים.

אומנם שכירים מקבלים את המשכורת מהמעסיק, שמשלם את רוב רובה, אך לעצמאים (שמשלמים את ההפרשות לפנסיה בעצמם) יש הטבות ששוות כסף בשווי של 16.5%, ועד לסכום של 34,452 ש”ח בשנה.

כמה משלמים פנסיה לעובדים עצמאיים שאנו מעסיקים?

למה חשוב להבין את כל נושא חובת פנסיה לעצמאים, גם אם אתם שכירים, ואין לכם שום רצון להיות עצמאים עכשיו או בעתיד? כי חלק מהעניין של תשלום פנסיה לעצמאיים חל גם על אנשים שהם שכירים, אך מעסיקים אצלם בבית עובדים. למשל, כל נושא פנסיה לעובדת משק בית. האם ידוע לכם כמה צריך לשלם לה, איך משלמים לה, ומה קורה אם היא לא רוצה שתשלמו עליה כי היא מעדיפה לעבוד בשחור?

נענה על השאלות אחת אחת:

כמה משלמים פנסיה לעובדת משק בית?

בדיוק כמו הפנסיה שאתם כשכירים מקבלים: 18.5% מהמשכורת שלה, כאשר 12.5% אתם משלמים,   ו-6% משלמת העוזרת.

הסכום הזה כולל גם את תשלום פיצוי הפיטורים, אותם תוכל העוזרת לממש במידה ותחליטו לפטר אותה.

איך משלמים פנסיה לעובדת משק בית?

אתם יכולים להתייעץ עם יועץ הפנסיה שלכם, שאתו (יש לקוות) התייעצתם לפני שבחרתם את קופת הפנסיה שלכם, ולשם להפריש את כספי הפנסיה של עובדת משק הבית שלכם.

אם לעובדת יש העדפה כלשהי, כמובן שהיא רשאית להחליט על הפנסיה שלה בעצמה.

מה עושים אם העוזרת לא מוכנה שישלמו עליה פנסיה?

כל מעסיק של עובדת משק בית חייב לשלם לה פנסיה, ביטוח לאומי ועוד. הבעיה שלא כל עובדת משק בית רוצה שישלמו עבורה ביטוח לאומי או פנסיה, כי היא מעדיפה לעבוד בשחור, מסיבה שהיא לא חוקית בישראל או מכל סיבה אחרת.

במקרה כזה, לא כדאי “לזרום” עם העובדת ועם הרצונות שלה, למרות שזה בסופו של דבר יוצא יותר חסכוני עבורנו, שלא צריכים להפריש עבורה שום סכום. בסופו של דבר היא עלולה לרצות את הכל רטרואקטיבית, ואז תצטרכו לשלם סכומים של כמה שנים בתוספת ריבית והצמדה.

מעבר לכך, אם יתגלה שלא הפרשתם עבורה על פי חוק, זו עבירה ואתם עלולים לשלם קנס גבוה, וזה בנוסף לכך שתצטרכו לשלם את כל הסכומים שלא שילמתם עד כה, עם ריבית.

איפה אפשר להבין וללמוד על חובת פנסיה לעצמאים?

פורטל הביטוחים הגדול בארץ מזמין אתכם ללמוד עוד על חובת פנסיה לעצמאים וגם על פנסיה לשכירים. זהו מידע חשוב מאוד לכל אדם, שחושב על העתיד שלו.

המידע של פורטל הביטוחים הוא נייטרלי ונטול פניות, כלומר הוא אינו שלוחה של חברת ביטוח זו או אחרת, ומשום כך הוא אינו “דוחף” מוצרי ביטוח ספציפיים בטענה שהם טובים יותר מאחרים.

לקבלת ייעוץ חינם ובדיקת הוזלה בביטוח שלך ללא עלות, השאירו פרטים.

    דילוג לתוכן