פורטל הביטוחים הגדול בישראל
• כל מה שצריך לדעת על ביטוח •
כמה מפרישים לקרן השתלמות

לאף אחד אין כוח או חשק להתחיל לבדוק את החסכונות שלו, במיוחד אם זה סתם כך באמצע החיים ללא שום צורך אמיתי, כביכול. אבל למען האמת אין יותר חשוב מהצורך לשלוט בכל פרט ופרט של החסכונות שלנו, לדעת  בדיוק כמה מפרישים לקרן השתלמות, מה היא בכלל תקרת הפקדות לקרן השתלמות כדי שלא נעבור אותה (ועל הדרך להבין מה קורה אם עוברים אותה), איך בוחרים קרן השתלמות מנצחת ומה עושים אם הקרן שלנו מקרטעת.

הכתבה הזו תעזור לכם להבין מושגים בסיסיים בחיסכון קרן ההשתלמות שלכם, ואם תהיינה לכם שאלות נוספות אתם מוזמנים לפנות אלינו, ולקבל ייעוץ מקצועי שישדרג לכם את הרווחים בכל כלי החיסכון שלכם.

מי זכאי לקרן השתלמות?

קרן השתלמות היא כלי חיסכון המוגדר לטווח בינוני, של שש שנים, אם כי היה נכון יותר לקרוא לו כלי חיסכון לטווח קצר, מאחר ואם אנחנו משווים את קרן ההשתלמות לתוכנית פנסיונית של עשרות שנים, שש שנים נחשבים לתקופת חיסכון קצרה.

קרן השתלמות אינו כלי שכל אחד יכול לפתוח לעצמו. המעסיק צריך לפתוח אותו בשביל העובד שלו, ואם הוא מחליט שלא לפתוח לו קרן, אזי העובד פשוט לא יכול לקבל את המוצר הזה. עצמאים, לעומת זאת, רשאים לפתוח לעצמם קרן השתלמות ולהפקיד ככל העולה על רוחם, כמובן עד תקרת מס מסוימת. מבחינה זו, השאלה כמה מפרישים לקרן השתלמות היא לא רלוונטית עבורם.

שאלון קצר לבדיקת התאמה למיקסום תשואות בקרן ההשתלמות שלך
בדקו כמה כסף תוכלו להרוויח בחודש מתשואות בקרן ההשתלמות שלכם
18-28
29-44
45-69
70+

מה הופך את קרן ההשתלמות לכלי חיסכון כל כך יעיל?

לקרנות השתלמות יש כמה יתרונות חזקים:

  • אפשרות למשוך את הכסף לאחר שלוש שנים בלבד לצורך השתלמות או לימודים.
  • פטור ממס רווח הון
  • דמי ניהול נמוכים
  • נזילות לאחר שש שנים.

למה קרן השתלמות מיועדת לשש שנים בלבד?

במקור, קרן השתלמות היתה מוצר חיסכון שנועד לעובדים שכירים, בעיקר בתחומים כמו הוראה או בתחום העבודה הציבורית. הקרן נוצרה על מנת לאפשר למעסיק לחסוך עבור העובדים שלו מספיק כסף, כדי שבחלוף שלוש שנים הם יוכלו לפתוח את הקרן ולמשוך את הכסף לטובת לימודים או הכשרה מקצועית.

כיום, קרן השתלמות היא חיסכון לכל דבר, ומעטים האנשים שפותחים אותה באמצע תקופת החיסכון לצורך השקעה בלימודים. הסיבות הן מגוונות, אבל העיקריות שבהן –

  • קורסים חינם באינטרנט – אנשים רבים מוצאים את הקורס שהם רוצים ללמוד באינטרנט בחינם או במחיר נמוך למדי, ולא צריכים לפתוח תוכנית חיסכון כדי לממן אותו.
  • לימודים על חשבון המעסיק – יותר ויותר חברות מחליטות להוציא את העובד להשתלמויות ולימודים על חשבונן, כדי לבנות עובד טוב ומחויב יותר לחברה.
  • בעולם ההייטק והמחשבים, השתלמויות רבות אינן כלולות בפרוטוקול קרן ההשתלמות, ואינן מוכרות לצורך כיסוי באמצעות קרן ההשתלמות.
  • קרן ההשתלמות מייצרת רווחים נאים למדי, ולרוב העובדים חבל להפסיק את הקרן באמצע.

 כמה מפרישים לקרן השתלמות?

השאלה כמה מפרישים לקרן השתלמות היא חשובה מאוד, כי ההפקדות החודשיות בונות את הבסיס לחיסכון חזק. ברם, אליה וקוץ בה – אם עוברים את תקרת קרן השתלמות, משלמים מס רווח הון, ואם לא עוברים תקרת קרן השתלמות – מקבלים פטור אבל אז מצטבר סכום נמוך יותר, עקב העובדה שההפקדות נמוכות יותר.

אז כמה מפרישים לקרן השתלמות, מבלי להסתכן בתשלום של מיסים שאפשר לוותר עליהם?

עד לא מזמן, התשובה לשאלה כמה מפרישים לקרן השתלמות הייתה אוטומטית – עשרה אחוזים מהמשכורת של העובד מיועדת להפקדה עבור קרן ההשתלמות. אבל שימו לב, לא מדובר בעשרה אחוזים הנלקחים מתוך המשכורת, אלא בסכום השווה לעשרה אחוזים מהמשכורת.

למעשה, העובד משלם רק 2.5 אחוזים מכיסו, והמעסיק משלם את כל השאר.

לאחרונה אושרה הצעת חוק לפיה אפשר יהיה להפריש סכום השווה  לשישה אחוזים מהמשכורת,

כשאחד וחצי אחוזים יופרשו מהמשכורת של העובד ו 4.5 אחוזים יופרשו על ידי המעסיק.

האם השינוי הזה טוב לעובדים או למעסיקים? תלוי את מי שואלים.

מבחינת המעסיק ברור שמדובר בהטבה. מצד אחד הוא יכול להציע קרן השתלמות לעובד שלו, ועל ידי כך למשוך אותו אליו – ומצד שני הוא צריך להפריש עבורו רק ארבעה וחצי אחוזים ולא שבעה וחצי אחוזים כמו פעם. מה שנקרא, ווין ווין סיטואיישן.

מבחינת העובד – יש פה סוג של הרעת תנאים. אם פעם הוא קיבל יותר מהמעסיק, והרווחים היו בהתאם, הרי שכיום הוא מקבל פחות. מצד שני, הוא גם מפריש מעט פחות מכיסו, ובנוסף – אם המשכורת שלו מאוד גבוהה הוא לא צפוי לעבור את תקרת ההפקדות לקרן השתלמות, כפי שהיה עלול לקרות בעבר כשההפרשות עמדו על עשרה אחוזים מהמשכורת, ולא ישלם מס של עשרים וחמישה אחוזים.

מהי תקרת הפקדות לקרן השתלמות?

למעשה השאלה כמה מפרישים לקרן השתלמות צריכה להיות מה היא תקרת ההפקדות, שאחריה צריך לשלם מס.

כי הרי אין תקרת הפקדה – אתם יכולים להפקיד גם עשרת אלפים שקלים בחודש, אם אלה מהווים שישה אחוזים מהמשכורת שלכם. הבעיה היא רק שמעל סכום של 18,480 שקלים בשנה, כלומר 1848 ש”ח בחודש, תצטרכו לשלם מס של עשרים וחמישה אחוזים על הרווח שצברתם.

מה עושים מי שמרוויחים יותר מ – 18,480 שקלים לחודש, ומופקד להם עשרה אחוזים לקרן השתלמות? או מי שמרוויח יותר מ31,000 ש”ח בחודש, וגם השישה אחוזים המופרשים לקרן עוברים את הסכום של 1848 ש”ח לחודש?

ובכן, לעובד כזה יש שתי אפשרויות: הוא יכול לבחור להפריש פחות לקרן, ולקבל את היתרה מהמעסיק ישירות למשכורת.

כלומר, אם הבחור מרוויח 31 אלף שקלים בחודש, שישה אחוזים מהשכר שלו יהיו 1860 ש”ח. הוא יכול להפריש רק חמישה אחוזים – שייצאו 1550 ש”ח, ואת ההפרש של אחוז אחד, 310 ש”ח, לקבל למשכורת שלו.

פה צריך לעשות חישוב – האם הצטברות של 310 כפול 12 חודשי משכורת בשנה יהיו שווים יותר או פחות מתשלום מס של עשרים וחמישה אחוזי מס שהוא יצטרך לשלם עבור זה שעבר את תקרת הפטור. במקרה הספציפי הזה, ברור שעדיף לו לא לעבור את תקרת המס, ולקבל את היתרה למשכורת.

אבל מה קורה אם אדם מרוויח 50,000 ש”ח לחודש? במקרה כזה יתכן שעדיף לו להפקיד סכומים גבוהים, להרוויח בגדול ולשלם את המס.

בכל חישוב כזה חשוב שיועץ מס מומחה יהיה מעורב, ויביע את דעתו על כל תרחיש.

לא היינו ממליצים לכם להתייעץ עם הגורם האחראי על קרנות השתלמות בחברה שבה אתם מועסקים, ולו מהסיבה שהוא לא בהכרח יהיה אובייקטיבי. גורם מתוך החברה אחראי אך ורק לאינטרסים של החברה, ופחות לשלכם – וזה הגיוני. לכן התייעצו עם גורם עצמאי שיוכל לבנות לכם תרחישים ולייעץ לכם מה הכי כדאי עבורכם.

כמה מפרישים לקרן השתלמות – לעצמאים?

אומנם קרן השתלמות היא הטבה שנועדה במקור לשכירים, אבל יותר ויותר עצמאים הבינו שקרן השתלמות פרטית, שפותחים לבד, היא אופציה מעולה לחיסכון מהיר. כמו שלשכירים יש פטור ממס עד תקרת הפקדות מסוימת, כך גם לעצמאים יש הטבת מס על הפקדה בקרן השתלמות, בגובה של ארבעה וחצי אחוזים מסך כל ההפקדות שלהם.

המדינה מעודדת עצמאים לחסוך בכל דרך, מעבר לחובת הפנסיה לעצמאים שנחקקה לא כל כך מזמן. זאת, כדי שגם בתקופות קשות (כמו למשל בשנתיים האחרונות, כשמאות אלפי עסקים נסגרו עקב הקורונה והסגרים) העצמאים לא יפלו על צווארה של המדינה, ויצטרכו לבקש מלגות, הטבות או קיצבאות סעד.

עבור עצמאים, האופציה של החיסכון לטווח קצר של שש שנים הוא מאוד חשוב, מכמה סיבות:

  • האופציה לקבל את הכסף כבר אחרי שש שנים. קרנות השתלמות טובות יכולות להשיג הרבה כסף, ויותר ממחצית העמיתים בוחרים להשאיר את הכסף בקרן גם אחרי שש שנים, כדי שהוא ימשיך לתפוח בנחת. הכסף הזה, לאחר שש השנים, הופך לנזיל, וניתן למשוך אותו בכל זמן שרוצים.
  • האפשרות לקבל הלוואה בתנאים נוחים ללא עמלות על חשבון הקרן – עבור עצמאים שצריכים מדי פעם לשדרג את העסק, לרכוש ציוד או סחורה חדשים או לאזן הפסדים זמניים (עונתיים, או בגלל הקורונה) זה מאוד חשוב שיש אופציה לקבל הלוואה מבלי לסכן את האשראי בבנק, בלי לשלם עמלות ובלי למשכן שום דבר.
  • דמי ניהול נמוכים – חצי אחוז בלבד בממוצע עבור דמי ניהול מול דמי ניהול בקופות גמל למשל, שעומדים על שלושה וחצי אחוז בממוצע.

כשחושבים על כך שדמי הניהול נלקחים מהרווחים, מבינים את המשמעות של דמי ניהול נמוכים.

איך בוחרים קרן השתלמות טובה?

לא מספיק לשאול כמה מפרישים לקרן השתלמות, כי הבחירה של קרן השתלמות עומדת בראש סדר העדיפויות שלכם.

נתחיל בכך, שאתם אכן רשאים לבחור את קרן ההשתלמות שלכם. אומנם אתם תלויים במעסיק שלכם שיפתח לכם את הקרן, אבל אתם בהחלט יכולים – וגם צריכים – לבחור את הקרן על פי שיקולים שלכם.

לכל מוצר חיסכון יש מספר מסלולי השקעה בקצב שונה ורמת סיכון אחרת, ואתם יכולים לבחור במסלול שנראה לכם הכי משתלם.

בעיקרון, הבחירה בקרן השתלמות צריכה להתבצע על פי מספר קריטריונים:

  • השוואת קרנות השתלמות: אתם צריכים לבצע השוואה של כל הקרנות, ועל ידי כך להבין אלו קרנות משיגות את התשואות הכי טובות, ואלו קרנות משיגות אחוזים נמוכים, או אפילו מפסידות (המספר מופיע עם סימן של מינוס לידו).
  • בחירה של מסלול סיכון: ראיתם אלו קרנות הכי מצליחות? יופי, עכשיו תבדקו מה רמת הסיכון שלהן. נקדים ונאמר שסביר להניח שלא תהיה פה הפתעה גדולה, והקרנות הכי מצליחות יהיו אלה שמוגדרות כרמת סיכון גבוהה. אם הרמה הזו איננה לרוחכם, אתם יכולים לבחור קרן השתלמות אחרת, ברמת סיכון בינונית או נמוכה. קחו בחשבון שקרנות ברמות סיכון נמוכות לא מייצרות תשואות גבוהות, ואתם תצטרכו לשאול את עמכם אם זה בכלל שווה לכם.
  • דמי ניהול נמוכים: השאלה כמה מפרישים לקרן השתלמות צריכה להיות מלווה בכמה משלמים עבור דמי הניהול. אם מבקשים מכם יותר מ 0.7 אחוזים, כדאי לכם לבחור בקרן אחרת.

מה קורה אם בדקתם את הקרן שלכם, בעקבות הכתבה הזו, והבנתם שהיא לא מספיק טובה ביחס לאחרות? ובכן, זה ממש פשוט. אתם יכולים לנייד את הכסף לקרן השתלמות אחרת, וליהנות מרווחים מהירים וגבוהים יותר. זה תהליך פשוט שלא כרוך בתשלום.

 

לקבלת ייעוץ חינם ובדיקת הוזלה בביטוח שלך ללא עלות, השאירו פרטים.

    דילוג לתוכן