מה חשוב לדעת על ביטוח רפואי לתושבי חוץ וביטוח בריאות עובד זר?
מה הוא ביטוח רפואי לתושבי חוץ?
ביטוח רפואי לתושבי חוץ הוא ביטוח רפואי שכל אזרח זר חייב לעשות, כשהוא שוהה במדינת ישראל. החוק לא מבדיל בין ספורטאים שמגיעים לפה כדי להצטרף לקבוצת כדורסל, בין סטודנטים שמגיעים לפה על מלגה, בין שגרירים ובין עובדים זרים. כולם חייבים לעשות ביטוח רפואי לתושבי חוץ, שמכסה אותם לחלוטין בכל צורך, מחלה או תאונה.
בניגוד לישראלים, המבוטחים באחת מקופות החולים, אזרחים זרים לא רשאים לקבל את הביטוח המסובסד הממלכתי של קופות החולים, וצריכים לעשות אותו באופן פרטי.
מה קורה לתושב חוץ שלא עשה ביטוח רפואי?
תושב חוץ שלא עשה ביטוח רפואי למעשה עובר על החוק. זה לא כמו שמייעצים לכם לעשות ביטוח רפואי כשאתם טסים לחו”ל – בישראל חובה לעשות ביטוח רפואי.
מעסיקים של עובדים זרים חייבים לעשות להם ביטוח רפואי. אם העובד נתפס ללא ביטוח רפואי, המעסיק יקבל קנס כבד ואף עלול להישלח לכלא לחצי שנה, מאחר וזו עבירה פלילית.
מה הוא ביטוח בריאות עובד זר?
ביטוח רפואי לתושבי חוץ לא בהכרח זהה לביטוח בריאות עובדים זרים, מאחר ולא כל תושב חוץ הוא גם עובד. תושבי חוץ יכולים לעשות לעצמם ביטוח רפואי עשיר, שכולל את פוליסת הבסיס ותוספות לפי רצונם. למשל, אם תושב חוץ חפץ בבדיקות גנטיות בתקופת ההיריון, ברפואה משלימה, סעיפים כמו ניתוחים פרטיים ועוד, הוא יכול להוסיף אותם לפוליסה בתשלום נוסף.
עובדים זרים מחוייבים בביטוח מיוחד שנתפר עבורם, ומסופק להם על ידי המעסיק. אם למעסיק יש כמות גדולה של עובדים הוא יכול לעשות להם ביטוח בריאות קולקטיבי, שעולה לו יותר זול, ובדרך כלל גם מספק יותר שירותים.
גם תושבי חוץ יכולים להצטרף לביטוח בריאות קולקטיבי, אם הם עובדים או לומדים באותו מקום, ויש להם כמה מאפיינים דומים. לצורך כך הם צריכים להתאגד ולערב את סוכן הביטוח, כדי להבין איך לעשות זאת, ואיך לקבל את ההצעה הכי טובה.
מה חייב להיות כלול בפוליסת ביטוח רפואי לתושבי חוץ?
ביטוח רפואי לתושבי חוץ חייב לכלול לפחות את הסעיפים הבאים:
- רפואת חירום
- בדיקות
- אבחונים
- רפואת משפחה
- רפואת מומחים
- רפואה גניקולוגית וילודה, כולל בדיקות וייעוץ
- כיסוי לבדיקות מעבדה, רנטגן, מנטו ועוד
- ניתוחים
- חיסונים
- שירותי מעבדה
- כיסוי אשפוז בבית חולים רגיל או פסיכיאטרי
- ציוד סיעודי
- פינוי באמבולנס
- העברת / הטסת גופה
- טיפולי שיניים חירום
כפי שציינו קודם, כל תושב חוץ יכול להוסיף לעצמו סעיפים נוספים על הפוליסה.
אילו שירותים פוליסת ביטוח רפואי לתושבי חוץ לא מכסה?
כל מה שקשור לאירועים המכוסים על ידי ביטוח לאומי, כמו תאונת דרכים או פגיעה מאירוע טרור, ביטוח רפואי לתושבי חוץ אינו מכסה, והם לא כלולים בפוליסת הביטוח. הטיפול במקרה כזה הוא חינמי עבורם, ומשולם על ידי ביטוח לאומי, לא דרך הביטוח הרפואי.
איך מצטרפים לביטוח רפואי לתושבי חוץ?
מאחר ועברית היא לא שפה עולמית, סביר להניח שתושב החוץ שירצה לעשות ביטוח רפואי לתושבי חוץ יתקל בבעיה – הוא לא מבין על מה הוא חותם. הוא לא יכול לקרוא מה כולל הכיסוי, הוא לא יבין כמה עליו לשלם, ואם הפוליסה בכלל מותאמת לצרכים שלו. הוא גם לא יוכל לערוך השוואת מחירים ולקבל את ההצעה הכי טובה עבורו.
לכן, הכי חכם, עבור אנשים שלא יודעים לקרוא בעברית, זה לעשות ביטוח רפואי לתושבי חוץ דרך סוכן ביטוח. סוכן הביטוח יוכל להסביר לתושב הזר מה מכילה הפוליסה, איזה אפשרויות עומדות לרשותו, לערוך עבורו השוואת מחירים ביטוח ואולי גם להדפיס לו עותק בשפה שלו. לאחר מכן הוא ישלח את הפוליסה לחיתום רפואי, ויעדכן את התושב מתי היא נכנסת לתוקפה, מה היא בדיוק כוללת ולכמה זמן היא תקפה. אגב, בהקשר זה צריך לציין שביטוח רפואי לתושבי חוץ אינו כולל זמן המתנה, והוא תקף לשנה אחת – לאחר מכן צריך לחדש אותו.
כדאי לזכור שתושבי חוץ מתנהלים במדינה שלנו ללא ידיעת השפה, ובלי להכיר את כל המנהגים שלנו. לעיתים קרובות גם ללא משפחה או חברים, לפחות בהתחלה. לכן יש משמעות רבה לסוכן ביטוח שיוכל ללוות את התושב הזר בכל ההליכים הביטוחיים, בטח אם צריך לבצע תביעה מול חברת הביטוח.
כמה עולה לעשות ביטוח רפואי לתושבי חוץ?
פוליסת ביטוח רפואי לתושבי חוץ עולה עד שמונה שקלים ליום, ולרוב פחות. כמובן תלוי מה הוא רוצה להכניס לפוליסה מבחינת סעיפי כיסוי והרחבות שונות.
לגבי עובדים זרים, זה קצת שונה: המעסיק משלם את הביטוח הרפואי עבורם, אם כי יש לו זכות לנכות חלק מהסכום ממשכורתם. למשל, אצל עובדים בתחום הסיעוד גובה ניכוי הביטוח יכול להיות כשליש מסכום הביטוח, ולא יותר מ 125.48 שקלים בחודש. אם העובדים הזרים לא עובדים בתחום הסיעוד, גובה הניכוי הוא בסך של חצי מסך ביטוח הבריאות, ובכל מקרה לא יכול לעלות על 144 שקלים בחודש.