כל המידע על פנסיה, פנסיה לעצמאים ואיך לעבוד עם מחשבון פנסיה לעצמאים

- מה זה פנסיה לעצמאים?
- למה כל כך חשוב שלעצמאים תהיה פנסיה מסודרת?
- מי לא חייב להפריש עבור עצמו פנסיה לעצמאים?
- אלו קרנות פנסיוניות עומדות לרשות העצמאים?
- מחשבון פנסיה לעצמאים - כמה צריך להפקיד מדי חודש?
- מחשבון פנסיה לעצמאים - איך מחשבים אחוזי שכר?
- איך עובדים עם מחשבון פנסיה לעצמאים כדי לחשב הפקדות עתידיות?
- איך מחשבים פנסיה לעוזרת בית עם מחשבון פנסיה לעצמאים?
מדינת ישראל קבעה בשנת אלפיים ושבע עשרה, שכל עצמאי חייב להפריש לעצמו פנסיה, בהתאם להכנסות המדווחות שלו. לאחר שנים ארוכות בהן עצמאים פרשו לגמלאות ומצבם היה עגום, משרד האוצר החליט על שורת הטבות מס שיוענקו לכל עצמאי שמפריש לעצמו פנסיה. למעשה, פנסיה לעצמאים היא לא הצעה ולא אופציה לבחירה – זהו חוק חובה לכל דבר, ועצמאי שלא יפריש לעצמו פנסיה חשוף לקנסות. גם עצמאים שמקבלים פנסיה ממקום אחר, למשל אם הם עבדו בעבר כשכירים במקום עבודה ממשלתי או בצבא ובשל כך הם מקבלים פנסיה תקציבית, צריכים להפריש לעצמם פנסיה. חוק פנסיה לעצמאים חל גם על עצמאים קטנים בעלי פטור ממס ההכנסה (עצמאים המרוויחים פחות משלושים אלף שקל בשנה). בכל שנה מתעדכנים חוקי הפנסיה לעצמאים, וחבל לשלם קנסות רק בגלל אי ידיעת החוק.
כדי להבין כמה אתם צריכים לשלם עבור עצמכם או עבור אנשים שעובדים אצלכם (כמו למשל פנסיה לעוזרת בית), אתם יכולים להשתמש בכלים כמו מחשבון פנסיה לעצמאים ולהתייעץ עם סוכן ביטוח בעל מיומנות פיננסית פנסיונית. רוצים לדעת עוד? כל המידע על פנסיה במאמר שלפניכם.
מה זה פנסיה לעצמאים?
משנת 2017 כל עצמאי חייב להפריש לעצמו לפנסיה, לפי סולם תשלומים הנקבע בהתאם להכנסות שלו. עבור פנסיה לעצמאים החוק קבע תשלום מינימלי, אך לכל עצמאי יש את האופציה להגדיל את סכומי ההפרשה לפנסיה כראות עיניו ולפי יכולתו הכלכלית. כדאי לזכור שככל שמפרישים יותר – כך נהנים מיותר הטבות מס, וזה עוד לפני שדיברנו על כך שפנסיה מוגדלת מגבירה את היכולת ליהנות מחיים טובים ורגועים יותר, לאחר הפרישה לגמלאות.
למה כל כך חשוב שלעצמאים תהיה פנסיה מסודרת?
אין ספק שהרבה מאוד מהעצמאים בחרו במשלח היד שלהם במודע, כדי לא להיות כפופים לבוס כלשהו, או כדי להיות חופשיים ככל שאפשר. בפועל, עצמאיים בישראל עובדים שעות ארוכות, לא תמיד יש מי שיחליף אותם, וכשהם מפסיקים לעבוד מכל מיני סיבות, אין להם תמיכה כלכלית טובה כמו שיש לשכירים, שכל המערכת בנויה כדי להמשיך לתחזק אותם גם במצבי אבטלה או מחלה.
בשנת 2017 המדינה פתרה חלקית את חוסר השוויון הזה, בכך שהכריחה את העצמאים להפריש לעצמם פנסיה, ועל הדרך חילקה להם “סוכריות” בצורה של הטבות מס שונות. חלק מהבונוסים מתבטא ברכיב של תשלום דמי אבטלה, חלק מסייע במקרים של חוסר יכולת להתפרנס, וחלק בהטבות מס.
אבל הדבר הכי חשוב בכך שלעצמאים תהיה פנסיה, הוא הדבר עצמו – תוכנית כלכלית שתגבה את הפנסיונרים, כשהם יצאו לפנסיה. לשכירים יש תוכניות פנסיה מצוינות כבר שנים, כשההשתתפות העצמית שלהם היא פחות משליש. לעצמאים, לעומת זאת, אין קביים כלכליים ואין משענת מדינית או חברתית – כל מה שיש להם, זה מה שהם צברו בעשר אצבעותיהם. לכן, החשיבות של צבירת פנסיה עבורם היא אדירה, כי זה הכסף היחיד שישמש אותם כשהם יזדקנו, ולא יוכלו יותר להתפרנס ולפרנס. הרעיון הוא שגם לפנסיונרים עצמאים תהיה תוכנית פנסיה מסודרת ורחבה, ולא איזו קרן קטנה פה או איזה חיסכון דל שם – אלא ממש פנסיה טובה ומכבדת, שתאפשר להם להזדקן בכבוד.
ההפקדות לפנסיה מזכות בהטבות מס
כדי לעודד את העצמאים להפריש לעצמם כמה שיותר כסף לעתיד, משרד האוצר קבע שורת הטבות והקלות מס, שיהפכו את החיסכון למשתלם לעצמאים גם עכשיו, ולא רק בעת היציאה לגמלאות:
- פיצויי אבטלה
בפנסיה יש גם מרכיב של פיצויי אבטלה, בדיוק כמו לשכירים. כך, במקרה שעצמאי סוגר את העסק שלו והוא עדיין לא בגיל פרישה, הוא זכאי למשוך כספים מתוך קופת הפנסיה שלו. דמי האבטלה תקפים גם אם הסגירה היא לפרק זמן של עד שנתיים, או עקב אי יכולת של העצמאי להתפרנס באופן זמני. רכיב האבטלה מהווה שליש מסכום הקרן, או 12,200 ש”ח לכל שנת הפקדה – לפי צרכי העצמאי. חשוב לציין שאין מס על רכיב האבטלה.
- ניכוי וזיכוי מס
ניכוי וזיכוי מס תמורת 16.5 אחוז מההכנסה – הניכוי מתבטא בהוזלת הסכום שעליו הוא צריך לשלם מס, והזיכוי מאפשר לו לקבל חלק מהסכום בחזרה. שתי הטבות המס האלה, כשהם מגיעות במאסות גדולות של תשלומים, מהוות בונוס מתוק ומשמעותי.
- הוזלת דמי ביטוח לאומי
הפחתה של דמי הביטוח הלאומי בשישים אחוז עבור עצמאים שמרוויחים פחות מעשרים ואחת אלף שקלים בחודש. שיעור התשלום ירד מ- 6.72% עבור דמי ביטוח לאומי ל – 2.87% בלבד. זהו תיקון עוול היסטורי ומשמעותי – במשך שנים עצמאים שילמו דמי ביטוח לאומי בשיעורים גבוהים יותר משכירים, אך כשהם היו זקוקים לסיוע של ביטוח לאומי, הם לא קיבלו כמעט כלום. לצורך הדוגמא שכירים זכאים לדמי אבטלה, קורסי לימוד ועוד, ואילו עצמאים לא.
מי לא חייב להפריש עבור עצמו פנסיה לעצמאים?
חוק פנסיה חובה לא חל על עצמאים שעוד לא הגיעו לגיל 21, עצמאים שעובדים פחות מחצי שנה כעצמאים, ועצמאים מעל גיל חמישים וחמש.
אלו קרנות פנסיוניות עומדות לרשות העצמאים?
עצמאים יכולים לבחור לעצמם איזו קרן פנסיונית שמתאימה להם, מבין מגוון אדיר של קופות גמל וקרנות פנסיוניות שונות. אין שום הבדל בין קופת גמל פנסיונית ששכיר מפריש אליה, וקופת גמל פנסיונית שעצמאי מפקיד בה. ההבדל הוא רק בשיעור ההפקדות, כמובן, והעובדה ששכיר מפריש מכיסו רק שישה אחוזים, בעוד שעצמאי מפריש את מלאו הסכום (אם כי מקבל בחזרה חלק, דרך הטבות המס).
מחשבון פנסיה לעצמאים – כמה צריך להפקיד מדי חודש?
ההפקדה לפנסיה של עצמאים בשנת 2021 זהה להפקדה העצמאית שהייתה בשנת 2020, מסיבה שבגלל מגפת הקורונה ושיתוק המשק, הוקפא ממוצע המשכורת החודשית, שלפיו מחשבים את התשלומים של העצמאים. משום כך, אין צורך בשינוי או עדכון ההפרשות בשנת 2021, אלא אם ההכנסה שלכם השתנתה.
אם כן, בשנת 2021 המשכורת הממוצעת עומדת על 10,551 ש”ח. מה יהיה בשנה הבאה, שנת 2022? תצטרכו להתעדכן ולבדוק, כי הסכום משתנה כמעט תמיד.
מחשבון פנסיה לעצמאים – איך מחשבים אחוזי שכר?
עצמאים שמרוויחים עד כמחצית השכר הממוצע במשק ( 10,551 ש”ח בשנת 2021) יפרישו לעצמם 4.45% מההכנסות. זה אומר כל עצמאי שמרוויח משקל אחד ועד 5275.5 ש”ח בחודש.
עצמאים שמרוויחים יותר ממחצית השכר הממוצע במשק, יפרישו לעצמם 12.55% מההכנסות שלהם.
אנו כמובן מדברים על הפרשות מינימליות שחייבים להפריש לפנסיה – כל הרעיון של מתן הטבות המס הוא לעודד את העצמאים להפריש לעצמם כמה שיותר כסף, ולא להסתפק רק במה שחייבים.
איך זה עובד מבחינת מספרים? בואו נעבוד עם מחשבון פנסיה לעצמאים, ונבדוק:
דוגמאות:
אם עצמאי מרוויח 5000 ש”ח בחודש, הוא יצטרך להפריש לעצמו 222.5 ש”ח בחודש, ו 2670 ש”ח בשנה.
אם עצמאי מרוויח 20,000 ש”ח בחודש, הוא יצטרך להפריש לעצמו 2500 ש”ח בחודש, ו30,000 ש”ח בשנה.
איך עובדים עם מחשבון פנסיה לעצמאים כדי לחשב הפקדות עתידיות?
העבודה עם מחשבון פנסיה לעצמאים היא קצת מסובכת, מאחר ויש הרבה גורמים שצריך להבין, כשמחשבים את הפנסיה העתידית או את הטבות המס שניתן לקבל. צריך להכניס חלק מהנתונים הבאים:
הכנסה שנתית
ציון סכום הפקדה עבור חיסכון פנסיוני
חישוב ההפקדה הנדרשת לפנסיית חובה לעצמאים והפקדה המזכה בהטבות מס
כמה הפקדה שנתית לדעתכם תידרש לפנסיה
כמה אתם מפקידים בחודש ובשנה לצורך קבלת הטבות מס
כמה אתם מפקידים שלא לצורך הטבות מס
כמה זיכויי מס יש לכם דרך רכב, השתלמות, הוצאות וכו’.
פטורים ועוד.
כל אלה נתונים מסובכים שאתם לא תמיד יודעים, וגם לא ניתנים “לחפף” או לקצר תהליכים, כי אז תקבלו תוצאה שונה בכל פעם. אם אתם באמת רוצים לדעת מה נתוני הפנסיה שלכם, כמה אתם מרוויחים כעת, כמה תרוויחו בעתיד ואילו הטבות מס מגיעות לכם – עזבו בצד כלי חישוב כמו מחשבון פנסיה לעצמאים ותפנו ליועץ פנסיה מוסמך. מחשבון פנסיה לעצמאים יכול לתת לכם הערכות שמבוססות רק על בוטים ועל כלי חישוב מתוכנתים מראש. הוא לא יכול לחשב אירועים משתנים אישיים. למשל, מחשבון פנסיה לעצמאים לא יכול לחשב איך תצטרכו לשלם פנסיה בעוד עשר שנים, כשאתם חולמים לעשות טיול מחוף אל חוף בארצות הברית, ומתכננים לצורך כך לקחת שנה של חופש מהעבודה. הוא גם לא יכול לתת לכם את כל המידע על פנסיה, או להביע חוות דעת על הפנסיה הנוכחית שלכם, ואם היא בכלל טובה לכם או לא. את כל אלה תוכלו לעשות רק עם סוכן ביטוח בעל מיומנות וניסיון בתחום הייעוץ הפנסיוני.
איך מחשבים פנסיה לעוזרת בית עם מחשבון פנסיה לעצמאים?
אם אתם מעסיקים עוזרת בית, עליכם לדעת שחובה עליכם לשלם עבורה פנסיה, בכלי הפנסיוני שהיא בוחרת. אם לעובדת יש פנסיה קודמת, אתם צריכים להמשיך ולשלם אותה מיומה הראשון של העוזרת בעבודה אצלכם. אם אין לה פנסיה, עליכם להתחיל לשלם לה כעבור שישה חודשים מתחילת העבודה אצלכם. ההפרשה לפנסיה היא בגובה של 18.5 אחוזים, בדיוק כמו כל שכיר במדינת ישראל, כש- 12 אחוזים מהמשכורת משולמים מכם, והשאר בסך 6 אחוזים, משולמים על ידי העוזרת.
חשוב לציין: יש לא מעט עוזרות שמתנגדות לתשלום פנסיה כי הן לא מעוניינות לשלם בעצמן את חלקן, או שהן רוצות לעבוד בשחור ומתחת לרדאר של ביטוח לאומי. אל תסכימו להעסיק עוזרת שמתנגדת לקבל את תשלומי הפנסיה כחוק. אם איכשהו הדבר ייודע לרשויות המס, אתם תיאלצו לשלם קנסות ענקיים, וזה לא יעזור לכם להגיד שזה מה שהעוזרת שלכם רצתה.
דבר נוסף, יש עוזרות שבתקופות מסוימות בחייהן לא מעוניינות לקבל פנסיה כי הן רוצות לקבל נטו את כל הסכום המשולם להן, אך “מתעוררות” אחרי כמה שנים ותובעות את המעסיק רטרואקטיבית. גם במקרה כזה אין שום דרך להתחמק מהתשלום רטרואקטיבית, אפילו אם יש לכם הקלטה של העוזרת אומרת במפורש שהיא איננה מעוניינת לקבל פנסיה. חובת התשלום היא עליכם, ואם העוזרת מסרבת לעבוד כחוק, תמצאו עוזרת אחרת.
עולי תרצו לדעת בפוטרל ביטוחים שלנו גם על: סוגי פנסיה, מחשבון פנסיה, קרן פנסיה לעצמאים