מס רווחי הון קופות גמל - ה"קנס" שצריך לשלם עבור רווח ריאלי

- מהו מס רווחי הון קופות גמל?
- האם ניתן להקטין או למחוק את תשלומי מס רווחי הון קופות גמל?
- כיצד איחוד קופות גמל יכול לעזור להקטנת תשלום מס רווחי הון קופות גמל?
- האם איחוד קופות גמל עלול לפגוע בפוליסות הקיימות?
- האם חייבים להיות מעל גיל חמישים בכדי לבצע איחוד קופות גמל?
- מדוע נוצר החוק שמשיכה קצבתית תהיה פטורה מתשלום מס רווחי הון קופות גמל?
אנשים שרוצים להתחיל לסחור בבורסה לומדים שחוקי המשחק שונים מכפי שהם חשבו. המתמטיקה בעולם השהקעות היא אחרת, ולא לטובת הסוחר: על כל שקל שמרוויחים, יש עשרים וחמישה אחוזי מס, החל מהשקל הראשון.
גם אנשים שבוחרים להשקיע באפיקי חיסכון סולידים יותר ולטווחי זמנים ארוכים יותר, כמו למשל קופות גמל ופנסיה באפיקים “שקטים” וללא סיכון, מגלים שיש מס רווחי הון קופות גמל, הלא הוא מס על כל פתיחה של תוכנית חיסכון פנסיונית, גם אם הפתיחה היא במועד שנקבע מראש ולא מוקדמת יותר. למזלם של החוסכים, בשנת 2008 מדינת ישראל החליטה לבצע תיקון בחוקי המס, ולאפשר לאנשים במגזרים מסוימים ליהנות מסכומים נקיים מתשלומים, בקבלת תנאי פתיחת קופה מסוימים. כך, ניתן לקבל פטור עבור מס רווחי הון קופות גמל וליהנות מהחסכונות נטו. כיצד עושים זאת?
מהו מס רווחי הון קופות גמל?
מס רווחי הון קופות גמל הוא, כפי שניתן להבין, המס שמשלמים עבור רווחי ההון הריאלי שהצטבר בקופות הגמל. בישראל המס עומד על עשרים וחמישה אחוזים מסך כל הסכום אם פותחים במועד שנקבע מראש, ושלושים וחמישה אחוזי מס רווחי הון קופות גמל אם פותחים את הקופה לפני הזמן. עבור אנשים שיוצאים לפנסיה ולמעשה מסיימים לעבוד ולהרוויח משכורת חודשית, זה סכום משמעותי ביותר. והבעיה היא שככל שמצליחים לחסוך יותר כסף, כך תשלום מס רווחי הון קופות גמל יהיה גבוה יותר.
האם ניתן להקטין או למחוק את תשלומי מס רווחי הון קופות גמל?
לפני שנת אלפיים ושמונה לא ניתן היה לדבר על פטור מתשלום מס רווחי הון קופות גמל, וגם לא על הנחה כלשהי. עמיתים הפקידו בקופות גמל, ופתחו אותן לאחר חמש עשרה שנים או בעת היציאה לגמלאות. ניתן היה למשוך את כל הכסף בעיקר כמשיכה הונית (כלומר, במשיכה חד פעמית), בתשלום מס רווחי הון קופות גמל של עשרים וחמישה אחוזים, או שלושים וחמישה אחוזים במשיכה מוקדמת. כדי לסבר את אוזניכם במה מדובר – אם אין לכם חשק לעשות חישוב – על סכום של מיליון שקלים הייתם מתבקשים לשלם שלוש מאות וחמישים אלף שקלים, על סכום של שני מיליון שקלים הייתם נפרדים משבע מאות אלף שקלים.
למרבה המזל, בשנת 2008 הגיע חוק חדש ושינה את פני העולם של קופות גמל ופנסיה, ההשקעות והחסכונות הפנסיוניים. החוק הזה נקרא תיקון 190 למס הכנסה. תיקון 190 קבע שאפשר יהיה לקבל פטור עבור מס רווחי הון קופות גמל, בהינתן מספר תנאים:
- העמית שפותח את קופת הגמל יהיה מעל גיל שישים
- קופות הגמל הן משנת 2008 ואילך
- הכסף ייפדה לא כמשיכה הונית, אלא כקצבה חודשית.
כיצד איחוד קופות גמל יכול לעזור להקטנת תשלום מס רווחי הון קופות גמל?
מן הסתם גם אתם מחפשים דרכים כדי להימנע מתשלום מס רווחי הון קופות גמל, במיוחד שהחוק מעודד אתכם לעשות כן. אחת הדרכים לעשות זאת מתאימה בעיקר לאנשים שעברו את גיל חמישים, או כאלה שמתקרבים לגיל הפנסיה: ביצוע איחוד קופות גמל אל תוך קופת גמל להשקעה. בניגוד לחסכונות הבנויים על טווחים של עשרות שנים, קופת גמל להשקעה ניתנת לפתיחה כעבור שנה או שנתיים, וניתן להחיל עליה את תיקון 190, בהנחה שאתם עומדים בקריטריונים ומסכימים למשוך את הכסף כגמלה חודשית. באופן כזה אתם יכולים ליהנות מפתיחה של קופת הגמל שלכם ולא לשלם מס רווחי הון קופות גמל.
האם איחוד קופות גמל עלול לפגוע בפוליסות הקיימות?
לא, אך ברור שכדאי לכם לבצע איחוד קופות גמל ביחד עם סוכן ביטוח פנסיוני, ולא לבד. יועץ מקצועי ידע לנתב אתכם בחוכמה, ובאופן כזה שכל השקעות, החסכונות וקופות הגמל שלכם שלכם ישמרו על הזכויות והצבירות שלהן גם בקופת הגמל החדשה. איחוד קופות גמל היא פעולה חכמה, שמרכזת את כל החסכונות שלכם במקום אחד, תחת ניהול אחד, מה שמאפשר לכם לשלוט בכל מסלולי החיסכון שלכם וגם לשלם רק פעם על דמי ניהול.
האם חייבים להיות מעל גיל חמישים בכדי לבצע איחוד קופות גמל?
לא, ניתן לעשות זאת בכל גיל ובכל מצב צבירת כספים. היתרון של אנשים שהגיעו לגיל חמישים נעוץ בעובדה שהם מתקרבים לגיל פרישה, ויכולים לנייד ולהשמיש את הכספים שנצברו להם בחיסכון באופן שיחסוך להם מס רווחי הון קופות גמל.
מדוע נוצר החוק שמשיכה קצבתית תהיה פטורה מתשלום מס רווחי הון קופות גמל?
ההיגיון שעומד מאחורי תיקון 190 למס הכנסה, לפיו משיכה הונית (קבלת כל הכסף, כאמור, במשיכה אחת) תהיה כרוכה בתשלום מס רווחי הון קופות גמל, ואילו משיכה קצבתית תהיה פטורה מתשלום מס רווחי הון קופות גמל, זו ההבנה של מה קורה “ביום שאחרי”. בעבר היו הרבה מאוד מקרים של פנסיונרים שמשכו את כל כספם, ואיבדו אותו זמן קצר לאחר מכן – פשוט נשארו ללא שום משענת כלכלית. הסיבות לאיבוד הכסף מגוונות: השקעות לא נבונות שנבעו מחוסר ידע וחוסר ליווי מקצועי, רכישות גדולות ומיותרות, מתן עזרה כספית לילדים או לנכדים ואפילו לא מעט מקרים של נפילה בפח של נוכלים, שמתמחים במלכודות לפנסיונרים. זו אחת הסיבות שקצבה חודשית מהווה פתרון מעולה, גם בלי קשר להטבת המס: היא מאפשרת קיום רמת חיים טובה, ומשאירה את רוב הכסף במקום בטוח. מבחינה נפשית ומעשית הגימלאים יודעים “שיש להם”, וזו תחושה מרגיעה. בנוסף, קבלת הקצבה באופן חודשי דומה לרוטינת קבלת המשכורת ולכן לא מייצרת גירויים שגורמים לגימלאים לבזבז את כל כספם, או לפחות יותר מכפי שהם רגילים.
אגב, אם אתם בכל זאת מעוניינים לבצע משיכה הונית, אתם יכולים לקבל הנחה משמעותית על מס רווחי הון קופות גמל. נשמח לייעץ לכם ולהסביר לכם איך עושים זאת, וללוות אתכם במסע הנפלא אל עבר היציאה לגמלאות.