למה קרן השתלמות לשכירים היא קופת חיסכון כל כך נחשקת?

בשנים האחרונות נהיה ברור, ששוק העובדים בישראל מתחלק לכאלה שמקבלים קרן השתלמות לשכירים, וכאלה שלא מקבלים. הסיבה היא, שמתן קרן השתלמות לשכירים היא סוג של בונוס, ולא חובה של המעסיק (כמו במקרה של פנסיה), והיא משמשת לעיתים קרובות ככלי שכנוע חזק בעת משא ומתן לגיוס עובדים נחשקים. מחפשים עבודה חדשה אחרי הקורונה? מנסים לשפר לעצמכם את התנאים? זה בדיוק הזמן להבין מה זה קרן השתלמות, למה קרן השתלמות לשכירים הפכה להיות מוצר כל כך נחשק, איך זה קורה שהרווח ממנה הוא מקסימלי ואיך היא מאפשרת לשכירים – וגם לעצמאים – להימנע מתשלום מס בעת הפתיחה שלה?
מה זה קרן השתלמות ולמי זה מתאים?
קרן השתלמות היא מוצר חיסכון המיועד לטווח קצר – תאריך הפתיחה שלו הוא לאחר שש שנים של חיסכון. קרן השתלמות נחשבת למכשיר חיסכון מושלם: דמי הניהול של קרן ההשתלמות הם מהנמוכים בשוק, פחות מאחוז אחד. התשואות שלה גבוהות למדי, היא מאפשרת ניכוי מס רווחי הון וגם מאפשרת למי שרוצה, להאריך את תקופת החיסכון בשנים נוספות. בנוסף, ניתן לפתוח את קרן ההשתלמות ולמשוך את כל הכסף בבת אחת, מבלי לחלק לקצבה חודשית, ועדיין להימנע מתשלום מס רווחי הון.
לכל קרן השתלמות יש מספר מסלולי סיכון (החל מסיכון גבוה וכלה בסיכון נמוך), והעובד רשאי לבחור את קרן ההשתלמות שמתאימה לו, מבין קרנות ההשתלמות שמקום העבודה עובד איתן.
קרן השתלמות לשכירים ככלי לגיוס עובדים
למה דווקא קרן השתלמות לשכירים הפכה לכזה להיט? ובכן, אי אפשר שלא להבחין בכך שהיא מאפשרת לעובד לחסוך הרבה כסף, בלי קשר ובנוסף להטבות השונות שהוא מקבל במשכורת שלו, מעין בונוס כספי לא קטן, שמשתחרר כעבור שש שנים ויכול לשמש לכל מטרה שהעובד רוצה – ובמזומן. בנוסף, היא משולמת ברובה על ידי המעביד (7.5 אחוזים המעסיק משלם, ו2.5 אחוזים העובד מפריש), כך שזה רווח נטו לעובד. קרן השתלמות לשכירים נפתחת בדרך כלל אחרי כמה חודשים של עבודה, בדומה לקרן פנסיה, אלא אם לעובד היתה קרן השתלמות לשכירים ממקום עבודה קודם. לעובד יש אפשרות להשתמש בה לאחר שלוש שנים כדי להשתמש בה עבור לימודים או השתלמות מקצועית כלשהי – או לפדות אותה בתום שש שנים של חיסכון.
לשכירים שבמקום עבודתם אין הטבה של קרן השתלמות, אין אפשרות לפתוח בעצמם אחת כזו.
האם כל מידע על קרן השתלמות הוא מהימן?
מן הסתם, לכל בית השקעה יש אינטרס שתשקיעו דווקא באחת מקרנות ההשתלמות שלהם, אך אתם צריכים להבין שלא כל הקרנות משיגות את אותם רווחים. לכל קרן השתלמות יש מסלול שונה וצבירת רווחים אחרת, אך אפיקי ההשקעות שונים, חלקם בעלי סיכון גבוה יותר וחלקם בטוחים יותר. אם אתם מתלבטים איך לבחור קרן השתלמות, כדאי שתתיעצו עם יועץ פיננסי או יועץ פנסיוני, שיכוונו אתכם למסלול שמתאים לכם, וגם יחשבו לכם כמה אתם צפויים להרוויח מקרן ההשתלמות בתום תקופת החיסכון.
האם יש מס על קרן השתלמות?
קרן השתלמות היא כלי חיסכון מצוין בעיקר בגלל שאין עליו מס רווחי הון, כל עוד ההפקדות לא חוצות את תקרת גבול ההפקדות. בשנת 2021 הסכום לשכיר עומד על תקרת הפקדה של 15,712 ש”ח, ולעצמאי 18,480 ש”ח. חשוב לחזור ולציין, שבניגוד לקופות גמל, אתם לא משלמים מס גם אם בחרתם לפתוח את קרן ההשתלמות במשיכה הונית – ולא בקצבה חודשית.
מה ההבדל בין קרן השתלמות לשכירים, וקרן השתלמות לעצמאים?
ההבדלים בין קרן השתלמות לשכירים ובין קרנות השתלמות לעצמאים היו פעם גדולים למדי, כיוון שכאמור שכירים מפרישים לעצמם רק חלק קטן מאוד מסכומי הכסף הנצברים בקרן ההשתלמות, בניגוד לעצמאים שמפרישים לעצמם את הסכום המלא מכספם. אם לתת דוגמא במספרים, שכיר שהופקד עבורו סכום של אלף שקלים בחודש עבור קרן השתלמות לשכירים, השתתף רק במאתיים וחמישים שקלים מהסכום.
למרות זאת, ההבדלים כיום מצומצמים יותר ביחס למצב שהיה עד לפני שלוש שנים, טרם נחקק חוק פנסיה חובה לעצמאים, ומגולמים בעיקר בהטבות המס שהמדינה מעניקה לעצמאים שרוצים להפריש לעצמם קרן פנסיה.
עצמאים המפקידים לעצמם עבור קרן השתלמות אינם מחוייבים במס, אלא אם פתחו את קרן ההשתלמות לפני תום תקופת החיסכון של שש שנים. הם רשאים להפקיד עד שבעה אחוזים מההכנסה החייבת בפועל של העצמאים, ועד לתקרת שכר של 265,000 שקלים בשנה.
במקרים מסוימים, גם עבור שכירים וגם עבור עצמאים, דווקא כן שווה לעבור את תקרת השכר הפטורה ממס, לשלם מס שולי וליהנות מריביות גבוהות יותר בעת פתיחת הקרן. כמובן שמסובך לעשות זאת לבד, ואף אחד לא מצפה שתבינו בתחום ותעשו פעולות בעצמכם – עדיף להתייעץ עם יועץ פיננסי שיסביר לכם במה כרוך כל צעד, ויחסוך לכם הון עתק.
האם קרן השתלמות לשכירים משתלמת בכל רמות השכר?
אחת השאלות שחוזרות לא מעט בהקשר של קרן השתלמות לשכירים, היא בנושא רמת השכר. מאחר וההפרשות הן חלק מסוים מהשכר, ומאחר ואנו יודעים שאם עוברים את תקרת ההפקדות כן מחויבים במס רווחי הון, נשאלת השאלה אם זה בכלל כדאי, ברמת שכר גבוהה, שעוברת את הסכום של 15,600 ש”ח.
מעבר לסכום זה, תחוייבו במס של עשרים וחמישה אחוזים מהרווח הריאלי. כמובן שלא כדאי לוותר על קרן ההשתלמות, אך כדי לשמור על ניכוי המס, כדאי שתתיעצו עם חשב השכר במקום עבודתכם או עם יועץ פיננסי חיצוני. יש מקרים בה זה כדאי, אך יש מקרים בהם המס פשוט “אוכל” את הרווחים.
איך לבחור קרן השתלמות עם תשואות גבוהות?
אם מקום העבודה הציע לכם זה עתה קרן השתלמות לשכירים, אתם בטח מחפשים באינטרנט כל מידע שקשור לקרנות האלה. תנו לנו להסביר לכם, כדי שלא תעשו טעות שאחר כך תתחרטו עליה: קשה לדלות מידע אמיתי מהאינטרנט, מכמה סיבות: קרן השתלמות היא כלי השקעתי, והשקעות, כידוע לכם, משתנות ומושפעות מכל דבר שקורה במדינה: אירוע כלכלי, רפואי, מדיני וכו’ – כל אלה משפיעים על מצב המשק, על רווחי החברות ומשום כך על מצב המניות. לבחור קרן השתלמות רק בגלל שאתם רואים שבשנים האחרונות היא הצליחה והשיגה תשואות נאות, זו לא בהכרח החלטה נבונה. אולי קרן ההשתלמות הזו ספציפית משקיעה באפיקים, שכרגע בגלל הקורונה / הלחימה בעזה / שינויים בממשלה – הם הכי מושפעים לרעה? במקרים כאלה, התוצאות העדכניות יהיו פחות טובות מאלה שהושגו בשנים הקודמות. רק יועץ פיננסי יודע במה משקיעה כל קרן השתלמות, והאם מסלול ההשקעה שלה מתאים גם לימים אלה.