מה קורה אם עוברים את תקרת הפקדה לפנסיה, ואיך בודקים אם יש לנו קרן פנסיה ישנה?

אנו מפרישים לפנסיה שלנו כי אנחנו חייבים, לא בגלל שיש לנו אפשרות לא לעשות זאת.
שכירים נהנים מחוק פנסיה חובה, שבמסגרתו מעסיקים מחויבים להפריש לעובדים עבור קרן פנסיה. עצמאים, החל משנת 2017, מחויבים להפריש לעצמם פנסיה בהתאם לחוק פנסיה חובה לעצמאים, אך מקבלים תמורת ההפרשות הטבות מס משמעותיות.
אבל שאלתם את עצמכם מה הסיבה שהמדינה מחוקקת חוקים המאלצים אתכם להפריש לעצמכם כסף לעתיד, או כדי שיפרישו עבורכם? מה כל כך מיוחד בתקופת הפנסיה, שמחייב התכוננות, תכנון והכנה במשך כל כך הרבה שנים?
ובכן, הסיבה לחוק פנסיה חובה היא שבעבר לאנשים הייתה אפשרות בחירה אם להפריש לפנסיה או לא, ונחשו מה? אנשים רבים בחרו שלא לעשות זאת, ושילמו על כך מחיר כבד כאשר פרשו לגמלאות. בגלל חוסר ידע הם לא העריכו נכון את הצורך של חיסכון אמיתי, שיאפשר להם לחיות בצורה מכובדת גם בתקופה בה נגמרו להם כל מקורות ההכנסה. התוצאה הייתה – ועודנה – גרועה למדי: המוני קשישים במצב כלכלי גרוע, ללא שום תמיכה, חסכונות שנאכלו, ולפעמים גם ללא קורת גג לראשם.
למען האמת, לא צריך ללכת רחוק: דור הקשישים הנוכחי בישראל לא זכה לקבל פנסיה ממקום העבודה שלו, ואת המצב של רובם אתם בטח כבר מכירים, הן מקרוב ובאופן אישי והן דרך כתבות מעוררות דיכאון: דיווחים על חוסר יכולת להתקיים בכבוד, חוסר אפשרות לצאת מהבית או לבלות, לשלם חשבונות, לרכוש תרופות וכל מה שצריך כדי לקיים אורח חיים סביר.
לכן, חשוב שתדעו למה אתם מפרישים כסף מדי חודש, תגלו שאולי אתם משלמים מיסים גבוהים מדי כי עברתם את תקרת הפקדה לפנסיה, ואולי הפנסיה שלכם פשוט צריכה ניעור קל.
מה גובה תקרת הפקדה לפנסיה כיום?
משרד האוצר קבע לא מזמן מגבלה חדשה על הפקדה לפנסיה. תקרת הפקדה לפנסיה עומדת כרגע על עשרים וחצי אחוזים משכר ממוצע במשק – כפול.
כדי לסבר את האוזן, השכר הממוצע במשק לא השתנה ולא עלה השנה, בגלל הקורונה. כלומר
הוא עדיין 10,551 שקלים, ולכן תקרת הפקדה לפנסיה תעמוד על 4,326 שקלים. שכירים
זכאים לקבל הטבות מס אם אינם עוברים תקרת הפקדה לפנסיה, בשווי של עשרים ושניים אחוזים משכרם.
מה גובה תקרת הפקדה לפנסיה עבור שכירים שהם גם עצמאים?
יש מעמד נוסף של עובדים, אלה שעובדים כשכירים, אבל גם כעצמאים. לרוב אלה שכירים שעובדים במשרה מלאה, ולוקחים על עצמם עבודות פרילאנס פה ושם. עד לפני כמה שנים, הם לא היו מחויבים להפריש לעצמם פנסיה, מאחר ורוב ההכנסה מחויבת הפרשת הפנסיה הייתה מעבודתם כשכירים, והמעסיק שלהם דאג לכך. כיום החוק גורס שכל עצמאי שמרוויח אפילו שקל, מחויב להפריש לעצמו לפנסיה.
אבל הנה הבונוס: שכירים שהם גם עצמאים נהנים משלל הטבות מס שיש לשכירים, ובנוסף נהנים מאופציות של הפקדה ללא מס ותמורת ניכוי מס, בדומה לעצמאים. שכירים שהם גם עצמאים רשאים לבצע הפקדות לפנסיה עד לתקרה של שישה עשר אחוזים, בתנאי שאינם חורגים מתקרת הפקדה לפנסיה של עצמאים.
האם יש לכם עוד קרן פנסיה? שימו לב שאתם עוברים את תקרת הפקדה לפנסיה
הרבה פעמים אנשים פשוט שוכחים מכל מיני קרנות פנסיה ישנות שפתחו להם במקומות עבודה קודמים, או שהם לא שוכחים אותן – אבל לא ממש מתייחסים אליהן כבעיה שעלולה להתעורר.
ומתי זו בעיה? כשכל הכספים המצטברים לפנסיה ביחד גורמים לכך שאותו שכיר פשוט עובר את תקרת הפקדה לפנסיה, מה שגורם לו לשלם מס גבוה.
רוצים לשמוע את הפרט הכי מבלבל בסיפור הזה? רוב האנשים שבבעלותם קרנות פנסיה ישנות, לא מודעים בכלל לעובדה שהם עברו את תקרת הפקדה לפנסיה, ושהם משלמים מס מאוד גבוה ללא צורך. הם חושבים שזה המצב, ושכולם משלמים כך. זו טעות שניתן להימנע ממנה בקלות, על ידי התייעצות וליווי של יועץ פנסיוני מוסמך. ויש מה לעשות: את ההפרשות שעוברות את תקרת הפקדה לפנסיה ניתן להעביר לכלי חיסכון שאינם פנסיונים ואינם כרוכים במס רווח, כמו קרן השתלמות למשל. כך, החוסך ממשיך להרוויח כסף ולצבור תשואות נאות, ובמקביל לא משלם על חריגה של תקרת הפקדה לפנסיה.
כמה אחוזים מפרישים לפנסיה?
רוב קרנות הפנסיה של שכירים בנויות על שיעור של 18.5 אחוזים משכר העובד, ומתחלקות כך: המעסיק משלם 12.5 אחוזים (שישה אחוזים מהם מיועדים לקרן פיצויי פיטורים), והעובד משלם את היתרה, 6 אחוזים. בכל מקרה, לא ניתן לעבור תקרת הפקדה לפנסיה סך של 22.83%.
העובד עצמו רשאי להפקיד לעצמו לפנסיה כללית ולא דרך מקום העבודה, ועל ההפקדות האלה אין תקרת הפקדה לפנסיה. הוא יכול להפריש לעצמו כמה שהוא רוצה, וגם מתי שהוא רוצה.
אצל עצמאים ההפרשות לפנסיה מתחלקות לפי אופן ההכנסות שלהם:
מהכנסה של שקל אחד ועד הכנסה של ש”ח 63,306 ש”ח ההפרשות לפנסיה יהיו בשיעור של 4.45%
מהכנסה של 63,307 ש”ח ועד הכנסות בסך 96,000 ש”ח ההפרשות לפנסיה יהיו בשיעור של 12.55%
מהכנסות עד 126,612, ההפרשות לפנסיה יהיו בשיעור של 12.55%
מסכום 126,612 ש”ח ומעלה אין חובת הפרשה.
עצמאים שמרוויחים סכומים של 63,306 ש”ח ומעלה בשנה ולא מפרישים לעצמם פנסיה, מסתכנים בקנסות. וממילא לא נהנה מהטבות המס שניתנות עבור ההפרשות לפנסיה (ניכוי וזיכוי מס).
האם יש אפשרות להימנע מתשלום של 35 אחוזי מס, בעת משיכת הפנסיה?
יש שתי אפשרויות להימנע מתשלום של שלושים וחמישה אחוזי מס על משיכת כספי הפנסיה. האופציה הראשונה מוזילה לכם את המס לעשרים וחמישה אחוזים, והשנייה מוחקת אותו לחלוטין.
אופציה ראשונה: תיקון 190 למס הכנסה נועד לאפשר לפנסיונרים טריים לקבל יותר מהכסף שצברו במהלך חייהם. אין ספק שהמס של 35 אחוזים הוא עצום, ומעורר ממש תרעומת: למה אני צריך לתרום יותר משליש מהחסכונות שלי, אותם צברתי בעבודה קשה, למדינת ישראל? למה צריך לצאת לתקופת הפנסיה עם שני מיליון שקלים בחיסכון, ולהפסיד 666 אלף שקלים? המדינה הבינה בשלב כלשהו שהמס אכן גבוה מאוד, והציעה לפנסיונרים אופציה למשוך אותו ולשלם “רק עשרים וחמישה אחוזי מס”, או להשאיר אותו כקיצבה חודשית, ולא לשלם על זה מס כלל. כלומר, הפנסיונרים יכולים ליהנות ממאה אחוזי חיסכון. בנוסף, הכסף הוא בטוח יותר בבנק, מעניק תחושה של משכורת הנכנסת בכל חודש, ומונע קצת הפאניקה שלפעמים מתעוררת אצל גימלאים, מכך שהכסף עלול להיגמר להם.