פורטל הביטוחים הגדול בישראל
• כל מה שצריך לדעת על ביטוח •
חיסכון לכל ילד תשואות

בתחילת שנת 2017 המוסד לביטוח לאומי יישם חוק חדש וחשוב בעקבות מסקנות שעלו בוועדות השונות, על כך שלילדים רבים אין שום תוכנית חיסכון, גם לא מינימלית. ביטוח לאומי ראה בעין לא מרוצה את העובדה שצעירים רבים משתחררים מהצבא ללא שום יכולת ללמוד באוניברסיטה, עקב אי חיסכון, מה שיצר פער גדול בין צעירים שיכלו להרשות לעצמם ללמוד, וכאלה שנאלצו לעבוד ולוותר על הלימודים.

התוכנית החדשה נקראה חיסכון לכל ילד, ומשמעותה שביטוח לאומי מבצע פתיחת חיסכון לכל ילד מרגע היוולדו, ובחשבון זה הוא מפקיד חמישים ואחד שקלים בחודש, עד הגיעו של הילד לגיל 18, וכל זה בנוסף לקצבת הילדים ולא במקומה. בנוסף, כל הורה רשאי להוסיף עד חמישים ואחד שקלים נוספים לחשבון, כדי להכפיל את הסכום.

אבל איפה מושקע הכסף, האם להורים יש אפשרות בחירת מסלול ההשקעה, האם ניתן להשקיע את הכסף בכל תוכנית חיסכון שנראית לנו, האם החיסכון הזה אכן מניב סכומים נאים – והאם ילדים שנולדו לפני שנת 2017 לא יכולים ליהנות מתוכנית חיסכון לכל ילד? כל התשובות במאמר שלפניכם.

מה משמעות תוכנית חיסכון לכל ילד?

משמעות התוכנית היא אחת: לייצר חיסכון לכל ילד במדינת ישראל, בין אם הוא מגיע ממשפחה ברוכת אמצעים ובין אם הוא נולד למשפחה דלת אמצעים. האמצעי: ביטוח לאומי פותח תוכנית חיסכון לכל ילד מרגע היוולדו, ומפקיד שם 51 שקלים מדי חודש, עד שהילד מגיע לגיל שמונה עשרה. להורים יש אפשרות להכפיל את הסכום על ידי הוספת חמישים ואחד שקלים נוספים, במטרה להגיע לחיסכון משמעותי יותר של 102 שקלים בחודש. היתרון הגדול של חיסכון לכל ילד תשואות מצטברות בקופות גמל בנוסף לסכומי ההפקדה, במסלולים בטוחים ועם רכיבי סיכון מועטים ככל האפשר.

שאלון קצר לבדיקת התאמה למיקסום תשואות בקופות הגמל שלך
בדקו כמה כסף תוכלו להרוויח בחודש מתשואות בקופות הגמל שלכם
18-28
29-44
45-69
70+

ההורים מוזמנים להיות שותפים בהחלטה על החיסכון בקופת גמל או בבנק

להורים ישנה אפשרות לבחור את המסלול שהם מעוניינים בו, מבין מספר קופות גמל לטווח ארוך, כדי לייצר בתוכנית חיסכון לכל ילד תשואות גבוהות ככל שניתן. כמובן, לא כל ההורים הם מומחים בקופות גמל או בתוכניות חיסכון, ולכן במקרה כזה כדאי להתייעץ עם יועץ פיננסי כמו סוכן ביטוח, שמבין היטב במסלולי חיסכון ויכול להמליץ על מסלולי תוכניות חיסכון. הורים שלא מחזירים תשובה לגבי המסלול שהם בחרו תוך שישה חודשים מרגע פתיחת חשבון החיסכון, מעבירים בעצם את ההחלטה לביטוח לאומי שבוחר מסלול לפי ראות עיניו ובהתאם לעצת המומחים. במקרה של הורים שיש להם ילד אחד עם תוכנית חיסכון לכל ילד, אך הם מתמהמהים במתן תשובה לגבי בחירת מסלול החיסכון עבור הילד השני, ביטוח לאומי מפקיד את הכספים במסלול זהה לזה של הילד הראשון. את בחירת המסלול ההורים כותבים באתר של ביטוח לאומי, בשדה הייעודי לכך – וזהו תהליך פשוט למדי.

מה הקריטריונים לקבלת חיסכון לכל ילד?

הקריטריונים לקבלת חיסכון לכל ילד, הם פשוטים: כל ילד שנולד במהלך שנת 2017 זכאי לחיסכון של 51 שקלים מהרגע שנולד ועד שהוא מגיע לגיל שמונה עשרה. בגיל שלוש הילד יהיה זכאים למענק של 255 שקלים, ובגיל בר / בת מצווה (גיל 12 לבנות וגיל 13 לבנים) הוא יקבל עוד 255 שקלים.

מה לגבי ילדים שנולדו לפני הצעת החוק של חיסכון לכל ילד?

ילדים שנולדו לפני ינואר 2017 לא יקופחו על ידי ביטוח לאומי, ויקבלו מענקים לפי סולם התשלומים הבא:

  • ילדים שנולדו לפני שנת 2017 יקבלו בגיל שמונה עשרה מענק של 510 ש”ח, שיתווסף לכספי החיסכון שהצטברו לאחר שנת 2017.
  • ילדים שחגגו יומולדת 18 בין חודש מאי אלפיים וחמש עשרה וחודש דצמבר אלפיים ושש עשרה, יקבלו מענק של 510 שקלים בנוסף לסכום רטרואקטיבי שישולם להם.
  • באופן כללי ילדים שנולדו לפני שנת 2017 זכאים למענק של 510 שקלים בהגיעם לגיל 21, אלא אם משכו את הכסף קודם לכן.

האם חיסכון לכל ילד תשואות גבוהות תלוי במסלול החיסכון?

שאלת חיסכון לכל ילד תשואות גבוהות או לא, תלויה רבות בסוג מסלול תוכנית החיסכון שתבחרו זו הסיבה שחשוב כל כך להיות מעורבים ולקבל ייעוץ איכותי כבר בשלב פתיחת תוכנית החיסכון. כפי שציינו קודם, הורים שלא מודיעים לביטוח לאומי על סוג מסלול החיסכון שהם מעוניינים בו, בעצם משאירים את ההחלטה על תוכנית החיסכון לילד שלהם לביטוח לאומי. ומן הסתם, ביטוח לאומי הולך תמיד על מסלול ההשקעה הכי בטוח – מסלול סיכון מועט – ולא בהכרח על מסלול של סיכון גבוה, שמאפשר חיסכון לכל ילד תשואות גבוהות למדי.

מה הם מסלולי ההשקעה לתוכנית חיסכון לכל ילד תשואות גבוהות?

משרד האוצר מנהל מכרז לבחירת קופות הגמל בהן ניתן לבצע פתיחת חיסכון לכל ילד, אך לכל קופת גמל יש מספר מסלולי השקעה, כשמסלולי ההשקעה העיקריים מחולקים לפי רמת הסיכון:

סיכון יחסית מועט

סיכון בינוני

סיכון גבוה

הבדל בין המסלולים ובין קופות הגמל הוא מהותי ויכול להתבטא בהרבה מאוד כסף בסופו של דבר, ולכן כדאי שההורים יבינו במה כרוכה כל בחירה שלהם, מה הם למעשה הסיכונים, ומה זה אומר להשקיע בתוכנית חיסכון לכל ילד תשואות גבוהות, מול השקעה במסלול שיניב תשואות נמוכות.

האם ניתן לייצר חיסכון לכל ילד תשואות גבוהות, או שמדובר בסכומים זניחים?

אם אתם רוצים לדעת כמה כסף יצטבר בסופו של דבר בתוכנית חיסכון לכל ילד תשואות גבוהות או לא, אתם יכולים להיכנס למחשבון של ביטוח לאומי, להקליד את שנת הלידה של הילד ולקבל את סכום הכסף שיתקבל, ללא התשואות.

למשל:

ילד שנולד ב12 לאוקטובר שנת 2008 יקבל בגיל שמונה עשרה 7,504 ש”ח.

ילד שנולד ב1 לדצמבר בשנת 2018 יקבל בהגיעו לגיל שמונה עשרה 11,577 ש”ח.

נזכיר שוב: עליכם לקחת בחשבון שהסכומים האלה אינם כוללים ריבית ותשואות, כך שמדובר בסכום שאינו סופי. אם בחרתם מסלול של חיסכון לכל ילד תשואות גבוהות, הילד שלכם יקבל בגיל שמונה עשרה סכומים נאים וגבוהים יותר. אם בחרתם חיסכון לכל ילד תשואות נמוכות (לרוב, מסלולים עם רכיבי סיכון נמוכים מאוד) הסכומים שיתקבלו יהיו די דומים לסכומים שתקבלו במחשבון של ביטוח לאומי.

מתי מושכים את כספי החיסכון?

את הכספים של תוכנית חיסכון לכל ילד ניתן למשוך החל מגיל שמונה עשרה, כשלכל מוטב יש אפשרות לבחור את המועד בו הוא מעוניין לשחרר את הכספים. כל משיכה לפני גיל עשרים ואחת מחייבת את הסכמת ההורים, ולאחר מכן אין חובת הסכמה. בנוסף, אם המוטב חיכה עד גיל עשרים ואחת הוא מקבל בנוסף לסכום שהצטבר גם מענק בסך 510 שקלים.

שאלון קצר לבדיקת התאמה למיקסום תשואות בקופות הגמל שלך
בדקו כמה כסף תוכלו להרוויח בחודש מתשואות בקופות הגמל שלכם
אני גבר
אני אישה
דילוג לתוכן